Érdemes-e fóliázni?

Agrárszektor
A fejlett kertészeti módszereket jobban alkalmazó országokban elég elterjedt módszernek számít a termőföld fedése, ez a termésbiztonság megteremtését szolgálja. Hazánkban is elég elterjedt módszernek számít, hiszen közel 3500 hektár fedett a magyar termőterületekből, mely alatt főleg kertészeti illetve melegigényes növényeket termesztünk.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ma a minőségi áru jelentős, több int két harmada kerül ki növényházi termesztés alól, illetve a magyar zöldségtermesztés mintegy 30 százaléka fedett, ennek bővítésével hozzá lehet járulni, a termésmennyiség illetve a minőség növekedéséhez - derült ki a Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FRUITVEB) stratégiai tanulmányából, melyet a szövetkezet honlapján olvashatunk.

Miért érdemes ebben gondolkodni?

Hazánkban még annyira nem elterjedt módszer a mobilfólia, melynek rengeteg előnye van, nemhiába alkalmazzák olasz illetve spanyol területeken is. Korábban szántóföldi növények, paprika, szamóca, káposztafélék stb. esetében alkalmazzák.

A vándorfólia egyik legnagyobb előnye, hogy nincs helyhez kötve, így vetésváltásban megoldást nyújthat a monokultúrák káros hatásaira is. Bár jóval olcsóbb, ha a vándorfólia alatt is bevetjük az oltott növényeket, illetve vetésváltást alkalmazunk.

Emellett a termésmennyiség is növelhető, hiszen a paprika esetében például egy hónappal korábban is képesek vagyunk vetni, illetve a tenyészidőszakot is egy hónappal el tudjuk nyújtani, így két hónnappal hosszabb betakarítási időt kapunk, ehhez persze a növényeknek át kell vészelniük a fagyos éjszakákat, mindenestre a jövedelmező képessége kultúránknak nőni fog.

Hogy néz ki?

Hazánkban elsősorban olasz illetve spanyol típusú sátrak a jellemzőek, ezek között a különbség csak a bordák alakja, illetve a sátor szélessége, ezek valamennyire meghatározzák a ház használatának palettáját. Természetesen a magyar időjáráshoz alakítani kell ezeket a külföldi típusokat, illetve fontos szempont, hogy praktikus és költséghatékony megoldást válasszunk.

Olasz típusú fólia esetében a gazdálkodó gyakorlatilag úgy alakítja a sátrat, ahogy a területének adottságai azt engedik, hiszen az öt méter széles, másfél méter bordatávolságú rendszer nem határozza meg annyira, hogy mekkora területen vessük be. Természetesen az sem mindegy, hogy a fóliasátor melyik irányba néz, hiszen fontos, hogy jól szellőztethető legyen, tehát az oldalakon lévő szellőztető nyílások nyithatóak maradjanak, itt a domborzat illetve területünk szél viszonyai a meghatározóak.

A spanyol sátrak nagyobbak, 7,5 méter szélesek, így nagyobb terünk van belül, ez egyes fajták termesztésénél nagy előnyt jelenthet. Viszont az összekötő elemek laposabbak, így a téli időszakban le kell szerelnünk a palástfóliákat.

Ezekben persze megoldható az úgynevezett Richel típus, mely azt jelenti, hogy a fóliasátor teteje egy csörlő segítségével felnyitható, így eredményezve a jobb szellőzést.

Mennyibe is kerül?

A gyakorlatban az a tapasztalat, hogy 100-200 hektárnyi fedett kertészeti területre van igény hazánkban, elsőre borsosnak tűnhet az ára, hiszen a vázszerkezet hektáronként 20 millió forintba is kerülhet, ez éves szintre bontva egy millió forint/hektár, hiszen a váz 20 éves élettartammal tervezhető. Tehát egy hektárra 20 évre négyzetméterenként 2000 forintot kell számolni a vázra, erre természetesen jönnek a belső szerelvények, illetve a fólia, melynek négyzetmétere 300 forint élettartama pedig 2-3 év, tehát hektáronként 3 millió forintba kerül.

Szakemberek véleménye szerint az optimális sátor hossza 50 míg szélessége 60 méter, ez egy negyedhektáros felületet jelent. Ezekkel a számokkal tehát spanyol méretezésből 7 míg olaszból 10 sátorblokkal kell számolni. A technológiával viszont az árbevételünk is módosul felfelé, a szabadföldi technológiával szemben, hiszen a termelési érték 6-8 szorosára is megnő, mivel elkerüljük a fagykárok nagy részét, a szél okozta gondokat, kikerüljük a jégkárt vagy a homokveréseket. Tehát bevételünk átlagban elérheti az 1500 forintot is négyzetméterenként, ami azt jelenti, hogy nagyjából 2-3 év alatt térül meg a beruházásunk, ami nem tűnik hosszú időnek egy ilyen nagy mértékű beruházásnál.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. augusztus 24. 05:58