Tényleg vegyszert eszünk-iszunk?

agrarszektor.hu
Nem. Magyarország a világ élvonalát képviseli.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A sajtóban röpködnek az élelmiszerbotrányokról, lefoglalt szállítmányokról, egészségre káros összetevőkről és emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszeripari alapanyagokról szóló híradások. Nem véletlen hát, hogy sokunk bizonytalan, de leginkább gyanakvó a témát illetően. De vajon jogos-e az aggodalmunk?

Az állam egyik kétségtelenül egyik legfontosabb feladata, hogy a lakosság élelmiszerellátásának biztosítását úgy oldja meg, hogy az élelmiszerek minden szempontból egészségesek legyenek, és semmilyen vonatkozásban ne veszélyeztessék az emberi egészséget. Bár a sajtóban számos élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos probléma kap nyilvánosságot, ezek a releváns tájékoztatás helyett némileg inkább egy közkeletű tévhitet táplálnak: nevesül, hogy Magyarországon gondok vannak az élelmiszerbiztonsággal.

Egy általunk megkérdezett szakértő véleménye szerint az igazság az, hogy ezen a területen Magyarország évtizedek óta a világ abszolút élvonalát képviseli. A magyar élelmiszerbiztonság már a 60-as években kiemelkedő volt, például a világon először hazánkban került betiltásra a DDT hatóanyagú rovarölőszerek felhasználása, miután kiderült, hogy ez az amúgy kiváló rovarölő anyag felhalmozódik az emberi szervezetben, és súlyos egészségkárosító hatást okozhat. Az élet furcsa fintora, hogy a DDT hatóanyag felfedezéséért korábban a svájci feltaláló Nobel díjat kapott, és csak nálunk évente tízezer tonna számra használtak ilyen rovarölőszereket.

Vegyszert eszünk?

Napjainkban már a növényvédőszerek - megfelelő használat esetén - nem jelentenek veszélyt sem a felhasználóra, sem a fogyasztóra, ennek ellenére egyes hatóanyagok illetve hatóanyagcsoportok betiltása az Európai Unió területén ismét napirenden vannak. A sajtóban a közelmúltban többször felreppent például a neonikotinoid rovarölőszerek betiltása, amely egy laikus számára ugyancsak a vegyszerek elrettentő képét erősíti. Eközben érdemes megjegyezni, hogy a kérdés nem azért vetődött fel, mert ezek a szerek az emberre veszélyesek, hanem azért, mert a méhek élettevékenységére hathatnak kedvezőtlenül - mondja Sárospataki György, az AGRO.bio Hungary Kft. szakértője.

A megfelelő minőségű és biztonságos élelmiszerek előállításában az államnak szabályozó-ellenőrző szerepe van, ám a szakmabeliek álláspontja szerint a mezőgazdaság és az élelmiszeripar feladata a megfelelő élelmiszerbiztonság alapjainak megteremtése és a fenntartható mezőgazdaság kialakítása. Hiszen hosszú távon csak a fenntartható mezőgazdasági gyakorlattól - a termelőktől és az élelmiszergyártóktól - várható el, hogy biztonságosan fogyasztható termékeket és megfelelő élelmiszeripari alapanyagokat produkáljon.

A téma kutatása évtizedekre nyúlik vissza Magyarországon, és a szakma a közelmúltban díjat is alapított az eredmények elismerésére. A díjat az AGRO.bio Hungary Kft. alapította, a cég 12 éve forgalmaz innovatív mezőgazdasági mikrobiológiai termékeket. A díjat minden évben egy olyan kiváló ember fogja megkapni, aki a felkért szakértői zsűri véleménye szerint a legtöbbet tette a fenntartható magyar mezőgazdaság szolgálatáért. A díj elnevezése az AGRO.bio Hungary Kft. megalapítójának és első ügyvezető igazgatójának az emlékére: Márton József Díj a Fenntartható Magyar Mezőgazdaság Szolgálatáért. Annak odaítéléséről a mezőgazdaságot jól ismerő, kiváló szakemberekből álló kör dönt, akik reprezentálják az agrárigazgatás, a mezőgazdasági felsőoktatás, a kutatás és a mezőgazdasági szakújságírás területeit.

Az első díjazott Dr. Nagy Bálint

Az első díjazott, prof. Dr. Nagy Bálint, nyugalmazott egyetemi tanár volt (a képen jobbra). A most 83 éves szakember 25 éven át vezette a Földművelésügyi Minisztérium Növényvédelmi és Agrokémiai Főosztályát és a világon elsőként betiltotta hazánkban az erősen mérgező és az emberre különösen veszélyes DDT hatóanyagú rovarölőszerek használatát. Ez minden bizonnyal a magyar élelmiszerbiztonsági intézkedések egyik legnagyobbika lesz. Ő volt a világ abszolút élvonalát képviselő, más országok számára példamutató növényvédelmi és talajtani állomási hálózat kiépítője. Az ő kezdeményezésére és vezetésével indult el a hazai szántóföldi permetezőgép gyártás. Határozottan kiállt a nagyadagú, értelmetlen és a talajt romboló műtrágyahasználat ellen. Minden megszólalásában felhívta a figyelmet a talaj egészsége, termőképessége megőrzésének fontosságára.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?