Győrffy Balázs: A hazai agráriumnak meg kell találnia a kitörési pontokat

agrarszektor.hu
Minden várakozást felülmúlva közel 140 nevezés érkezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal által közösen meghirdetett, Gazdálkodj okosan! - NAK Agrotech Hackathonra. Az ötletverseny céljairól, az agráriumban rejlő innovációs lehetőségekről kérdeztük Győrffy Balázst, a NAK elnökét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A verseny kiírása szerint az ötletversenyt a mezőgazdaság hatékonyságának növelésére írták ki. Mit gondol, hol vannak azok a pontok, amelyeken javítani, fejleszteni szükséges azért, hogy hatékonyabb legyen a magyar mezőgazdaság?

A népesség gyarapodásának köszönhetően jelentősen nő az élelmiszerek iránti kereslet, kérdés, hogy a Föld élelmiszer-termelő képessége lépést tud-e tartani a demográfiai trendekkel, úgy, hogy az hosszú távon fenntartható legyen.

A hazai agráriumnak pedig meg kell találnia a kitörési pontokat változó világunkban. Ez csak az innováció eszközeinek segítségével kifejlesztett speciális, magas hozzáadott értékű termékekkel és szolgáltatásokkal lehetséges.

A hosszú távú cél a magyar gazdák versenyképességének növelése, a mezőgazdasági termelés fenntarthatóságának megteremtése, valamint az agrárszakemberek utánpótlásának biztosítása.

Miért fontos a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára, hogy egy ilyen versenyt kezdeményezzen? Milyen eredményeket várnak ettől?

A verseny célja, hogy az egyetemisták, pályakezdők és startupok megszólításával felhívja a figyelmet az agráriumban rejlő innovációs lehetőségekre. Bemutatjuk a fiatal generációnak, hogy az agrárszektorban is a legújabb technológiákat használják, tehát nem az az elavult terület, ahogy sokak fejében létezik. Ezzel a mezőgazdaság népszerűsítése is célunk, valamint az is, hogy a legjobb, legújabb megoldások helyet találjanak maguknak az agráriumban, lehetővé téve az ágazat fejlődését. A verseny különlegessége, hogy a szélesebb látásmód érdekében nem csak agrár szakterületről vártunk jelentkezőket. Így nagy eséllyel hozhat sikert egy más szektorban már működő jó megoldás átültetése az agráriumba. A számok alapján úgy tűnik, hogy felkeltette a fiatalok érdeklődését a téma. A versenyre 136 nevezés érkezett, többségében nem agrár területről, és külön öröm számunkra, hogy a határon túlról is sokan pályáztak.

Hogyan tudják segíteni a NAK szakértői a versenyzőket a gyakorlatban a verseny alatt, és mik a tervek a verseny utáni együttműködésre?

A hackathonon résztvevő csapatok még nem startupok, de a vállalkozói ambíció megvan bennük. Az esemény segítséget nyújt nekik abban, hogy javarészt ötletfázisban lévő kezdeményezéseikről - legyen az termék vagy szolgáltatás - azonnali visszajelzéseket, tanácsokat kapjanak és a validáció felé vehessék az irányt. A 24 órás hackathon keretein belül a jelentkező csapatok mentorok segítségével tökéletesíthetik ötleteiket, majd a verseny végén kell azt bemutatniuk egy szakmai zsűri előtt.

Győrffy Balázs (Fotó: NAK)

A versenyen tematikus workshopok és olyan mentorok, szakemberek, valamint a NAK szakértői gárdája állnak a versenyzők rendelkezésére, akik segítségükre lesznek, ha elakadnak az ötlet kidolgozásában. A versenyen bemutatott megoldásokat a zsűri értékeli, arról pedig a köztestület dönt, hogy szeretne-e további együttműködést a versenyzőkkel. Kimondott cél, hogy a verseny során kiválasztott innovatív megoldások - akár kamarai szolgáltatás formájában - beépüljenek a hazai agrárszektorba.

Mit gondol, egy olyan speciális tudásigényű ágazat, mint az agrárium, mennyire jelenthet reális területet és célt a hazai startupoknak? Mennyire fér meg a mezőgazdaság például a fintech vagy a gyártástechnológia mellett?

Fontos kiemelni a fintechel szemben, hogy itt egyelőre kisebb verseny, de jelentős piaci potenciál mellett lehet új megoldásokat fejleszteni. Azt gondolom, hogy a téma komolyságát még sem ez adja, hanem azok a jövőbeli megoldások, amelyek az egész társadalomra pozitív kihatással lehetnek.

Mennyire cél, hogy a magyarországi piacokon kívül is működjenek ezek a startup-ötletek, vagy elsősorban a hazai mezőgazdaság fejlesztése az irány?

Speciális területről beszélünk, ahol a megoldásoknak sok szempontból illeszkednie kell az adott körülményekhez. Elsődleges cél, hogy a hazai gazdálkodókat támogató megoldások szülessenek a programban. Ettől függetlenül, ha az általunk mentorált magyar cég fejlődéséhez exportpiac bevonására van szükség, a kamara minden eszközével segíteni fogja az ilyen jellegű törekvéseket is.

Az innovációs ötletverseny az első lépése egy olyan hosszabb távú agrárinnovációs programnak, amely segíti a területen érvényesülni kívánó startupok gyors fejlődését és piacra jutását. Milyen további elemei vannak ennek az innovációs programnak, mi várható a következő hónapokban?

A NAK és a Design Terminal közös célja egy olyan hosszú távon működő, összetett agrárinnovációs program kialakítása a Kárpát-medencében, amely a leghatékonyabban segíti az agrár témájú ötletek megvalósulását. Az ötletverseny ennek az lesz alapköve. A magyar piacon egyedül a NAK rendelkezik olyan széles tudásbázissal és szerteágazó tapasztalattal, hogy minden startupnak tud szakmai támogatást, a fejlesztést segítő visszajelzést adni, legyen szó mezőgazdasági vagy az élelmiszeripari innovációról.

A NAK a szektorba való beágyazottságának és kiterjedt szakmai hálózatának köszönhetően olyan együttműködéseket tud előmozdítani, amelyek során a startupok működő gazdaságokban modellezhetik le a termékeiket, valamint közvetlen visszajelzést kaphatnak a gazdáktól, felhasználóktól.

A kamara szakmai csapata mindemellett egy olyan validációs keretrendszert tud biztosítani a csapatok számára, amely aktív segítséget nyújthat a termékfejlesztésben, és segíthet a befektetők és a startupok közti gyors és eredményes együttműködésben. A program részeként kiemelt szerepet kap az újszerű megoldások gazdákhoz való eljuttattatása. Ezen célok mentén építettük fel a programot a Design Terminallal közösen, figyelembe véve két szervezet erőforrásait és tapasztalatait.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?