Óriási változás jön a mezőgazdaságban: erre jobb, ha minden gazda felkészül

Óriási változás jön a mezőgazdaságban: erre jobb, ha minden gazda felkészül

agrarszektor.hu
A modern mezőgazdaságban az adatok a jövő legértékesebb termésének számítanak. A világ legnagyobb, növénytermesztők számára készült adatplatformjai döntő szerepet játszanak a felbecsülhetetlen értékű információk összegyűjtésében és elemzésében, rendkívüli segítséget nyújtva a gazdálkodókat a kritikus termesztési döntések meghozatalában. Felmerül azonban egy létfontosságú kérdés: kié is ezek a digitális mezők, és mennyire bízhatnak a gazdák e platformok függetlenségében?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Napjainkban az olyan, kifejezetten gazdálkodók számára fejlesztett megoldások, mint például a Climate FieldView, a Farmers Business Network (FBN) és a GeoPard Agriculture döntő szerepet játszanak az egyre értékesebbé váló információk összegyűjtésében és elemzésében. Ezek a platformok óriási segítséget nyújtanak a gazdálkodóknak a kritikus termesztési döntések meghozatalában - olvasható a Future Farming oldalán. Az egyik kiemelkedő szereplő, a Climate FieldView a Bayer vegyipari óriáscég tulajdonában van. Bár ez a platform számos előnnyel jár, a gazdák elgondolkodhatnak azon, hogy egy multinacionális vállalat profitmotívumai befolyásolhatják-e a FieldView-on keresztül nyújtott elemzéseket vagy ajánlásokat, ami kétségeket ébreszt azzal kapcsolatban, hogy adataikat kizárólag az ő vagy mások javára használják-e fel.

Ezzel szemben az FBN és a GeoPard Agriculture - a jelenlegi tudásunk szerint - nem kötődik láthatóan nagyvállalatokhoz vagy beszállítókhoz. Ez lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy bizalmukat olyan elemzésekbe helyezzék, amelyek kizárólag az ő előnyükre összpontosítanak. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezek a platformok felvásárolhatók vagy tőzsdére kerülhetnek, ami veszélyeztetheti függetlenségüket.

Régi megoldás egy újkeletű kihívásra

A szakértők szerint a gazdálkodó közösség az adatok tulajdonjogának kooperatív megközelítésére való törekvéssel tudja kezelni ezt a kihívást. Ahogyan a múltban, amikor a tej vagy a cukorrépa feldolgozására szövetkezeteket hoztak létre, a mezőgazdasági termelők adatszövetkezeteket alkothatnak, amelyek szilárd pajzsként védhetik őket a külső befolyásoktól, miközben lehetővé teszik számukra, hogy közösen részesüljenek az adatelemzésekből. Sőt, amikor harmadik felek, például kormányok vagy beszállítók a közös adatok egy részébe szeretnének betekintést nyerni, a gazdálkodók eldönthetik, hogy meg kívánják-e osztani azokat, és ha igen, milyen áron, ezzel is fenntartva a teljes átláthatóságot.

Egy olyan világban élünk most, ahol az adat az új arany. Éppen ezért a gazdáknak a digitális - és virtuális - mezőik urainak is kell tekinteniük magukat. A választás az ő kezükben van: bizalmat és együttműködést vetnek-e egy együttműködő környezetben, vagy átadják az értékes adataikat külső, potenciálisan ellentétes érdekű feleknek? Ne feledjük, hogy aki vet, az végül arat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?