Óriási áttörést hozhat a mesterséges intelligencia a gyümölcsösökben

Óriási áttörést hozhat a mesterséges intelligencia a gyümölcsösökben

agrarszektor.hu
A skót National Robotarium kutatói egy nemzetközi csapattal közösen kifejlesztettek egy olyan algoritmust, ami segít előre jelezni, hogy az adott évben milyen terméshozam várható a gyümölcsfákon. A mesterséges intelligencia a fákon lévő virágokat számolja meg olyan képek alapján, amiket akár egy okostelefonnal is el lehet készíteni. Ez azt jelenti, hogy a rendszer képes hónapokkal a betakarítás előtt megmondani hogy a gazdák mennyi termésre számíthatnak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Fernando Auat Cheein, a kutatás vezetője szerint azért hozták létre az algoritmust, mert a gazdák gyakran még mindig manuális módszerekkel próbálják meg megbecsülni, hogy mennyi terményt tudnak betakarítani, a hibás becslés mértéke pedig igen magas lehet. A fejlesztés azonban más szempontból is hasznos lehet. Jelenleg a globális vízfogyasztás mintegy 70 százalékáért a mezőgazdaság felel, ám ennek csupán nagyjából fele az, ami valóban hasznosul. Az emberi fogyasztásra termesztett zöldségek és gyümölcsök esetében szintén 50 százalékos a veszteség. A virágszámláló mesterséges intelligencia ezen a problémán is segíthet: a víz és a műtrágya felhasználásán javítva növelhető a hozam és csökkenthető a pazarlás mértéke - írja a hvg a The Next Web alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kutatócsapat egy spanyolországi gyümölcsösben őszibarackfákon végezte a tesztjeit. Tájékoztatásuk szerint az általuk kifejlesztett rendszer 90 százalékos pontossággal tudta megbecsülni a terméshozamot, míg a gazdálkodók előrejelzése csak 50-70 százalékos pontosságot mutatott. A tudósok úgy vélik, hogy a jövőben almával, körtével és cseresznyével is érdemes lenne elvégezni a tesztelést.

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?