Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Már tudjuk mire használhatjuk a kertünkben a fahéjat és a tojáshéjat is. Mindkét alapanyag a konyhából érkezik, és egyikről sem köztudott, hogy hasznos tápanyagok lehetnek a növények számára. A tej hasonló élelmiszer, ugyanis nem csak a konyhában, de a kertben is hasznunkra lehet.
A tejben lévő kalcium segít a növények szerkezetének megerősítésében, a benne lévő cukor, pedig az egészségesebb növény nevelésében lesz segítségünkre. Vagyis a tejben lévő tápanyagok nem csak az emberre és az állatokra vannak jótékony hatással, hanem a növényeinket is megvédhetjük vele. Készítsünk oldatot tejből és vízből 1:1 arányban, és ezt a permetet alkalmazzuk növényeinken. Azonban ne használjuk rendszeresen, mert a tejes túlöntözzéssel sokkal többet árthatunk, mint a vizessel.
A közvetlen napsugárzásnak kitett területeken a tej antiszeptikus, vagyis fertőtlenítő szerként alkalmazható. Nagy hasznát vehetjük például a kerti metszőolló fertőtlenítésében is, elég csak belemártani a tejbe. Ennek a módszernek két előnye is van: egyrészről így nem kell káros fehérítőt használnunk, illetve a tej kevésbé korrodálja a szerszámokat.
3. A tej, mint gombaölő szer
A tejjel a penész és számtalan gombás fertőzés ellen is felvehetjük a harcot. Egy kis vízzel felhígított tejpermet a növények levelein biztosítja, hogy azok védettebbé váljanak a gombákkal szemben. A sikerhez mindössze annyit kell tennünk, hogy összekeverünk egy rész tejet 2-3 rész vízzel, és 10 naponként permetezzük ezt az elegyet a növény leveleire. A legjobb, ha a szezon elején, megelőző intézkedésként alkalmazzuk ezt a permetezést.
Érdemes akár a komposztba is raknunk tejet, mert a benne lévű zsírokat és vitaminokat elnyeli a talaj, és ez egészségesebbé teheti a növényeinket is. A tejport szórhatjuk közvetlenül is a talajra, de készíthetünk akár keveréket is a porból víz hozzáadásával. A tejjel, vagy a tejporos oldattal permetezett termőföld minőségibb termést hoz, és a növények a különböző fertőző vírusok és kártevők jelenléte mellett is egészségesebbek maradnak. Ezenkivül a tej javít a talaj víz- és levegőfelszívó képességén is.
A paradicsomrothadást általában a kalciumhiány, a száraz talaj vagy a nedvességhiány okozza. Ha kalciumhiányról van szó, és meg szeretnénk védeni a paradicsomot a rothadás és a betegségek ellen, használjunk tejes permetet. Keverjünk össze 1 rész lefölözött tejet 9 rész vízzel, és fújjuk be a növényünket néhány héten keresztül az oldattal (legalább a nyár közepéig). Így távol tarthatjuk a betegségeket, és olyan paradicsom-fertőzések terjedését gátolhatjuk meg, mint például a dohánymozaikvírus.
Ha megfelelően alkalmazzuk, akkor a tej segít kordában tartani a levéltetveket, a rojtosszárnyúakat (tripszek) és a takácsatkaféléket is. A lényeg, hogy magas zsírtartalmú tejet használjunk, mert ez káros a kártevők egészségére, így a tejjel permetezett leveleket kevésbé veszik majd célba az apró rovarok.
A tej és a melasz kombinációja növeli a szükséges cukrok mennyiségét a növényben, és a keverék távol tartja a gyomokat is. Bármilyen tejről is legyen szó - teljes, néhány százalékos, nyers, szárított vagy zsírmentes - a tej az egyik legjobb dolog, amit a kertben használhatunk a táptalaj minőségének és a növények egészségének megőrzése érdekében. A melasszal csak tovább fokozhatjuk a tej hatását, mert táplálja többek között a hasznos mikroorganizmusokat is.