Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A szárított bazsalikom elkészítéséhez két lehetőség közül is választhatunk. Az egyik a levegőn történő, a másik pedig a sütőben való szárítás. Mindkét módszer nagyon egyszerű, de van, amelyik időigényesebb. Sokan használnak azonban mikrohullámú sütőt a szárításhoz, ez azonban nem a legjobb megoldás, sőt egyáltalán nem ajánlott.
Az olyan fűszernövények, mint a bazsalikom, amelynek az illóolaja tartalmazza a legtöbb aromát, egyáltalán nem alkalmasak a mikrohullámú sütőben való szárításra. Sőt, valójában egyik fűszernövényt se szárítsuk ott, ugyanis a mikrohullámú sütő hullámai tönkre tehetik a fűszernövényekben rejlő illóolajokat. Ezzel szemben a pirítós sütő vagy a hagyományos sütő úgy működnek, mint egy kisebb méretű kemence.
A bazsalikom szárításának első lépése, hogy kiválasztjuk a megfelelő, egészséges friss bazsalikom növényt, amelyet szárítani szeretnénk majd. Szedjük le a növényt és a leveleket a kertből, de mindig figyeljünk arra, hogy olyat válasszunk, amely már érett. Alapvetően azonban az összes olyan levél megfelel, amelyik már teljesen kifejlett, szép nagy méretű, ép és egészséges. Érdemes a vágás előtt megvárni, amíg - fajtától függően - megfelelő méretűek lesznek a levelek. A szárításhoz vagdossuk le a leveleket a szárról, ehhez érdemes éles ollót vagy kést használnunk, mert így megkönnyíthetjük a betakarítást.
Mindig azon a napon szedjük le a bazsalikomot, amelyik napon el akarjuk kezdeni a szárítást. Tehát mindig a lehető legfrissebb leveleket használjuk a szárításra. Ha levágtuk a leveleket a szárról, mossuk meg őket alaposan, és ha lehet akkor olyan hőmérsékletű vizet használjunk, mint amilyen hőmérséklet a növény élőhelyén volt. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy sokkos állapotba kerüljenek a levelek, ami idő előtti bondorodásához vezethet.
A sütő, vagy kenyérpirító használata előtt távolítsuk el alaposan a leveleket a szárról, ugyanis a szár hajlamos megégni a sütőben, és ezzel jelentősen ronthat a levelek ízén. Alapos tisztításra lesz szükségünk a sütés előtt, és mindig nagyon éles ollót vagy kést használjunk. Ha van nap által égetett rész a levél bármely részén, azt is mindenképp vágjuk le és távolítsuk el.
Ha megtörtént a tisztítás, helyezzük a leveleket tepsibe, vagy bármilyen sütőlapra, amelyet sütőben is lehet használni, akár valamilyen kerámia edényt is választhatunk. Állítsuk a sütőt 60-80 fokra (az alacsonyabb hőmérséklet a megfelelőbb, de azzal picit tovább tart majd a szárítás). Fontos, hogy a leveleket nem sütnünk kell, hanem szárítani, ezért olyan funkción használjuk a sütőt, amelyik ennek megfelel.
Körülbelül hat órán keresztül szárítsuk a leveleket, de érdemes folyamatosan ellenőriznünk őket, látni fogjuk, ha már készen van a szárítás. Ezután kapcsoljuk ki a sütőt, de hagyjuk benne a leveleket, amíg dehidratálódnak. Egy óra múlva vegyük ki a sütőből a leveleket, és ellenőrizzük le újra. Ha jól sikerült a szárítás, akkor az ujjainkkal össze tudjuk törni a leveleket könnyedén, azonban ha nem száradtak meg eléggé, akkor érdemes visszatenni őket a sütőbe még néhány órára. Ilyenkor viszont legyünk óvatosak, és folyamatosan ellenőrizzük őket, nehogy megégjenek.
Ez egy egyszerűbb, és természetesebb módszer, de sokkal időigényesebb. Készítsünk kisebb kötegeket a levágott bazsalikomokból. Akasszuk a kötegeket fejjel lefelé száraz meleg helyre, ahol nem éri őket napfény. Sokan azért szeretik ezt a módszert, mert nagyon jó illatot áraszt a bazsalikom és emiatt a konyhában szárítják a növényt.
Alternatív megoldás lehet, ha a levágott leveleket, akár szárral együtt egy tálba rakjuk, és ott szárítjuk őket. Ebben az esetben mindennap át kell forgatnunk a leveleket, nehogy komposztálódni kezdjenek. Ha rendszeresn átforgatjuk a leveleket, akkor így is megszáradnak, de akár több hétig is eltarthat a művelet.
Azt mondják, a levegőn szárított bazsalikom sokkal finomabb és ízletesebb. Hátránya azonban, hogy 4-6 hét mire készen lesz, attól függően, milyen módszerrel csináljuk, és milyen az éghajlat és a klíma a lakóhelyünkön.