Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Kevesen gondolnák, de a banánhéj olcsó vitaminforrás is lehet a növényeink számára. Azon kivül, hogy az év szinte bármely napján a rendelkezésünkre állhat, nem csak a kert növényeihez, hanem a szobanövényekhez is használhatjuk őket.
Készítsünk teát banánhéjból, de vigyázat, ez nem olyan tea lesz, amely emberi fogyasztásra is alkalmas. A már érett banán héját tegyük egy vízzel teli befőttes üvegbe, és két napig áztassuk benne. Szedjük ki a héját a vízből, ha letelt a két nap, és a "banánhéj-teát" öntsük rá növényeinkre. Az oldat tápanyagai jó hatással lesznek a növényekre, felerősítik őket, és újabb lendületet adnak a növekedésüknek.
Felhasználhatjuk a friss héjakat is, vagy akár a banántea elkészítése után megmaradt héjat is. Egyszerűen vágjuk fel a héjat 2 centiméteres darabokra, majd helyezzük őket a földbe még mielőtt beültetnénk a növényeket. Minden esetben győződjünk meg róla, hogy elég mélyre raktuk a banánhéj darabokat, és nem fogják majd akadályozni a növények gyökereinek növekedést. A héj felvágásával egy bomlási folyamatot indítunk el - ahogyan folyamatosan bomlik a banánhéj, úgy engedi ki majd magából a földbe a tápanyagokat és a vitaminokat.
A legtöbb ember számára a komposztról a banán jut eszébe először, mint összetevő, ugyanis szinte minden komposzt tartalmaz banánhéjat. Érdemes először a banánhéjjal kezdeni a komposztunk elkészítését, majd ezután hozzáadni az egyéb maradékokat, így létrehozva egy szupergazdag komposztot.
Szárítsuk ki a héjat, majd vágjuk apró darabokra. Szórjuk meg ezzel a tápanyagokban gazdag porral a talajt mielőtt elültetjük a növényeinket, de akár a növény mellé a föld felszínére is szórhatjuk, hogy ezzel gyorsítsuk a növények fejlődését.
Figyelem, ez ismét egy olyan oldat lesz, amely emberi fogyasztásra alkalmatlan. Furcsának tűnhet az ötlet, de a savas talajt kedvelő növények, mint az áfonya is, meg fogják hálálni a "banánecetet". Az ecet elkészítéséhez a banánt vízben kell erjeszteni, és az erjedés során létrejött vizet fogjuk felhasználni. A felhasználáshoz az erjedt vizet 4-6 hétig kell állni hagyni, így létrehozhatjuk a saját ecetünket, amellyel már csak meg kell öntöznünk a savas talajokat kedvelő növényeinket.
- Dörzsöljük a banánhéj fehér belsejét a fogunkhoz, ezzel ugyanis könnyedén fehéríthetjük fogainkat.
- Ha a cipőnket megdörzsöljük a banánhéj belsejével, sokkal fényesebb lesz.
- Zúzódások kezelésére is használhatjuk a héj belső részét.
- A banánhéj segít a pattanások gyógyításában is.