Virágzik a levendula: így takarítsd be!

agrarszektor.hu
Virágzik a levendula, ami azt jelenti, hogy hamarosan megkezdődik a betakarítása is. Nehéz azonban megállapítani, hogy melyik a megfelelő időpont a szüretre, van azonban néhány támpont, amelyre támaszkodhatunk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sokak szerint az egyik legnehezebb kérdés annak a megállapítása, hogy mikor takarítsuk be a levendulát. Van azonban néhány támpont, ami segítséget nyújthat, pontos dátum azonban nem, vagy csak nagyon nehezen adható meg. Ennek az az oka, hogy ha a tavasz hűvösebb volt, és napfény sem volt elegendő, akkor biztosan késik majd a betakarítás időpontja. Magyarországon a levendula virágzása általában június első hetében kezdődik, a hónap végére pedig már szinte minden virág kinyílik, majd megkezdődik a több hétig tartó száradás. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A virágzat illóolaj-tartalma a teljes virágzáskor a legnagyobb. Ez a betakarításra legalkalmasabb időpont mindössze 7-8 napig tart. Nagyobb ültetvények esetén ezért már a virágzás kezdetén meg kell kezdeni a betakarítást. Illóolaj és úgynevezett virágdrog-előállításra egyaránt csak a virágzatot kell levágni.

Az aratás időpontja mindig attól függ, hogy milyen célra szeretnénk később felhasználni a levendulát. Ha csokorban szeretnénk szárítani, akkor olyankor vágjuk le a virágokat, amikor az első két virág már kinyílt, de a többi rügy még zárt, vagy maximum a virágok harmada nyílt ki. Vigyázzunk, mert ha később szüretelünk, akkor szárítás után a virágok le fognak potyogni. Ha a legtöbb virág már kinyílt, akkor a levendulát szárítás után ételbe, italba, de illatosító tasakba is felhasználhatjuk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?