Otthon könnyebb! Készíts saját paradicsom-vetőmagot

agrarszektor.hu
A paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldség a kiskert tulajdonosok körében, és szinte nincs olyan kertész, aki ne ültetne legalább néhány tövet minden évben a kertbe. Nem szükséges azonban mindig vetőmagot vásárolnunk az ültetéshez, mert saját magunk is előállíthatjuk őket otthon. Így biztosan olyan paradicsomfajtáink lesznek majd, amelyeket szeretünk, és szívesen fogyasztunk. Ezt a módszert hívjuk magfogásnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bizonyára mindenkinek van kedvenc paradicsomfajtája, nem biztos azonban, hogy mindig megtaláljuk majd a vetőmagját a boltokban, ugyanakkor a folyamatos vetőmag vásárlás nem olcsó mulatság. Létezik ezzel szemben egy nagyon egyszerű módszer, amellyel megmenthetjük kedvelt fajtánk, vagy fajtáink magját. A paradicsom magfogását könnyedén elvégezhetjük otthon, és mivel a paradicsom egy öntermékenyülő zöldség, érdemes több fajtát is elültetnünk egyszerre, így biztosan lesz miből válogatnunk. A magfogás egyik legnagyobb előnye, hogy így biztosan olyan fajták lesznek majd a kertünkben, amelyek szeretik az adott terület talaját és klímáját is.

A magfogás első és legfontosabb lépése mindig a megfelelő növény és termés kiválasztása. Mindig egészséges, teljesen érett egyedeket válasszunk, torz, beteg bogyókból soha ne fogjunk magot. Ezt követően vágjuk félbe a paradicsomokat és kanalazzuk ki a magokat, amelyek a kocsonyás paradicsomhúsban vannak. A magvakat tegyük pohárba és öntsünk rájuk vizet. Természetesen minden fajtát tegyünk külön pohárba, és mindig címkézzük fel őket, hogy tudjuk melyikben mely fajták vannak. 

A poharak száját fedjük le papírszalvétával, rögzítsuk befőttes gumival, és tegyük őket meleg helyre. Így biztosíthatjuk a levegő átjárását, de a rovarokat és a port is távol tarthatjuk a pohártól. Hagyjuk így a magokat addig, amíg el nem indul az erjedés, ilyenkor ugyanis lebomlanak a csírázás gátló anyagok és különválik a paradicsom kocsonyás burka a magoktól. A magok többsége a pohár fenekére süllyed majd, míg a gyümölcshús feljön a víz tetejére. Azok a magok, amelyek feljönnek a víz felszínére, az úgynevezett léha magok, ezeket ne tartsuk meg. Amikor ez megtörtént, ne várjunk tovább, mert a magok csírázásnak indulnak. 

Lassan és óvatosan öntsük le a vizet, a gyümölcshúst, és a vízfelszínen lebegő magokat a víz aljára süllyedt magokról. Érdemes többször is leöblíteni az egészséges magokat, majd szűrőben folyóvízzel lemosni őket, és ezt addig ismételni, amíg teljesen tiszták nem lesznek. Ezután kezdődhet a szárítás, amit a legegyszerűbben úgy kivitelezhetünk ha egy rétegben papírtányérra, vagy papírtálcára tesszük a magokat. Figyeljünk arra, hogy ne használjunk papírszalvétát, mert hozzáragadhatanak a magok, a száradás közben pedig érdemes többször is megrázogatnunk a tálcát, hogy elkerüljük a magok összetapadását. 

Ha a magok megszáradtak öntsük őket papírzacskókba. Fontos, hogy mindig száraz, hűvös és sötét helyen tároljuk őket, így ugyanis sokkal tovább megőrizhetik a csíraképességüket. A papírzacskókat ne felejtsük el pontos felirattal ellátni, amin mindig szerepeljen a fajta neve, a magfogás éve, illetve azt is érdemes felírni rá, hogy determinált, vagy folytonnövő fajtáról van-e szó.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06