Így komposztálnak a profi biokertészek: ez kicsiben is működik

agrarszektor.hu
A kertes házzal rendelkezők egyik rendszeres nyári programja a fűnyírás, sokan nem tudják azonban, hogy hasznosan is fel lehet használni a keletkező nyesedéket. A levágott füvet érdemes ugyanis összegyűjteni és megfelelően komposztálni, így nem fülled be, és nem okoz fertőzéseket sem. A komposztálás egyáltalán nem nehéz folyamat ha néhány alapvető dologra odafigyelünk, és betartjuk a legfontosabb lépéseket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A növényi hulladékok többségét nem érdemes a kukába dobnunk, hiszen ha inkább felhasználjuk őket, akkor egy év alatt jó minőségű, főként nitrogént, foszfort, káliumot és mikroelemeket tartalmazó komposztot kaphatunk. A komposzt javítja a talaj tulajdonságait, amely így lazábbá válik, gyorsabban felmelegszik, jobban tudja tárolni a vizet és a hőt, ezáltal pedig nő a termelékenysége. A komposzttal javított földben lévő növények ellenállóbbak a kórokozókkal szemben, szebbek, és több termést hoznak. A komposztálás során csak akkor indulnak el a lebontási folyamatok, ha az ezt végző élőlények számára biztosítottak a megfelelő körülmények, mint a tápanyag, a levegő és a nedvesség.

De hogyan is kezdjünk neki a komposztálásnak? Először is szerezzük be a szükséges eszközöket (metszőolló, vödör, ásó, vasvilla, locsolókanna, komposztálóláda), majd válasszuk ki a legmegfelelőbb helyet a kertben és alakítsuk ki a komposztálót. Gyűjtsük elkülönítve a lebomló szerves anyagokat (kerti és konyhai hulladékot), de figyeljünk arra, hogy mérgező anyagokat tartalmazó növények ne kerülhessenek bele, mint például a diófa levele, vagy a tiszafa lombja. Szükség szerint aprítsuk fel a nyersanyagokat, a friss konyhai hulladékot pedig mindig fedjük be lombbal, szalmával, forgáccsal, hogy ne vonzza oda a rovarokat. A nyersanyagokat mindig felváltva rétegezzük, a halmot pedig forgassuk össze, hogy a nyersanyagok jól összekeveredjenek. Ha ezzel megvagyunk, akkor takarjuk le a halmot.

Amíg érik a komposzt, rendszeresen, de legalább két-három havonta forgassuk át a komposztot, a kellemetlen szagok ugyanis akkor keletkeznek, ha rothad az anyag. Általában akkor kezd el rothadni a komposzt, ha túl nedves, illetve ha olyan anyagot teszünk bele, amelyik már rothadásnak indult. A nyersanyagokat tehát soha ne hagyjuk sokáig állni, hanem minél hamarabb öntsük rá a komposztra.  Ne hagyja sokáig állni a nyersanyagokat, minél hamarabb öntse azokat a komposztra. Az érés során mindig folyamatosan ellenőrizzük a komposzt nedvességtartalmat és a hőmérsékletet, hiszen minél magasabb a hőmérséklet, annál hamarabb alakul át a hulladék komposzttá. Végig biztosítsuk a komposzt levegőzését, emellett ha túl nedves, keverjünk hozzá száraz anyagot (gallyakat, forgácsot, szalmát), ha pedig túl száraz, szükség szerint nedvesítsük.

A komposztot 6-12 hónap elteltével használhatjuk fel, onnan tudjuk megállapítani, hogy megérett és használható, hogy földre emlékeztető szaga van, sötét szinű és morzsalékos állagú. Ha megállapítottuk, hogy kész a komposzt, akkor rostáljuk át, ezt követően pedig már bátran felhasználhatjuk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?