Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A csili-, illetve fűszerpaprika nem csak növénynek szép, de nyár közepétől akár ősz végéig képes minket terméssel ellátni, ha megfelelően gondozzuk és nevelgetjük - írja Konyhakert a lakásban című könyvében Zia Allaway. Nem mindegy például, hogy mikor vesszük és vetjük a növényt, a csilinek ugyanis hosszú az érési ideje, ezért tél végén vessük, és lehetőleg fűtött helyen tároljuk, hogy biztosan beérjen. Könnyebb megoldás azonban, ha tavasszal palántát veszünk, amelyet otthon érdemes átültetni, de arra mindig figyeljünk, hogy a palántákat általános virágföldbe ültessük.
Ha magot vetünk, nem árt tudni, hogy mindig melegre van szükségük a csírázáshoz: nappal ideális esetben 25-30 fokot, éjszaka pedig 15 fok feletti hőmérsékletet igényelnek. A kisebb fajták, mint a Habanero, lehet, hogy csak néhány hét elteltével kelnek ki. Mindegyik csili teljes napfényt kíván a termés kifejlődéséhez. A csiliket sokszor, de mindig kevés vízzel locsoljuk, hogy a föld mindig nedves legyen, de ne tocsogjon a vízben. Tartsuk a növényeket melegen, és ültessük át egyre nagyobb cserepekbe, ahogy fejlődnek, arra azonban figyeljünk, hogy a magasabb fajták támasztékot igényelnek. Amint az első virágok megjelennek, hetente adjunk magas káliumtartalmű tápoldatot a növénynek.
A betakarításkor metszőollóval vágjuk le a termést. Ehetjük frissen, tárolhatjuk lefagyasztva vagy felfűzve melegben fokozatosan megszárítva. Ha csilipaprikával dolgozunk, mindig viseljünk gumikesztyűt, és ne nyúljunk a szemünkbe.
A legjobb beltéri fajták
Cayenne
A klasszikus, közepesen csípős csili ceruzavastagságú, hosszú, ráncos termése zöldről pirosra érik. Egy magas növényről van szó, termőterülete 90x60 cm (magasság és szélesség). A termést ehetjük frissen vagy főzve is.
Dorset Naga
A világ egyik legcsípősebb csilije. Ez a Habanero típusú csili halványzöld, ráncos, kerek termést hoz, amely éretten piros lesz. Termőterülete 75x50 cm.
Loco
Ez a tömör növény kicsi, ovális, lila termést hoz, amely éréskor bepirosodik. Nagyszerűen nevelhető napos ablakpárkányon. Közepesen erős. Termőterülete 30x40 cm.
Jalapeno
Zömök, és nem túl csípős mexikói fajta. Zöld színű, de ha hagyjuk teljesen megérni, akkor piros lesz. Termőterülete 75x50 cm.
Aji Amarillo
Ez a Peruban őshonos csili zöld, lövedék alakú termést hoz, amely éretten narancsos-sárgás színre vált. Az íze füstös-gyümölcsös. Kompakt (tömör) növényen terem. Termőterülete 60x50 cm.
Citrom Drop
Csípős, citromos ízű csilipaprika. Apró, keskeny, zöld termése éretten sárga lesz. Termőterülete 60x50 cm.
Chilly Chili
Apró zöld termése éréskor narancssárga, sárga, majd sötétvörös lesz. Enyhén csípős. Ideális azok számára, akik nem szeretik a nagyon csípős paprikát. Termőterülete 30x35 cm.