Tuti tippek az öt legpusztítóbb kerti kártevő ellen: így lehet könnyen megszabadulni tőlük

Tuti tippek az öt legpusztítóbb kerti kártevő ellen: így lehet könnyen megszabadulni tőlük

agrarszektor.hu
Az apró rovarok ugyanúgy a természet állandó körforgásának részei, mint a féltve őrzött növényeink, de ez még nem jelenti azt, hogy a rovarok azt csinálhatnak a kertünkben, amit csak akarnak! Fontos azonban, hogy a környezet és az élővilág érdekében vegyszermentesen lépjünk fel ellenük. Radványi Noémi homeopata összegyűjtötte az idei szezon 5 veszélyes kerti kártevőjét, amelyekre természetes, nem mérgező és könnyen hozzáférhető megoldásokat kínált.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hiába fogadjuk el, hogy apró rovarok ugyanúgy a természet állandó körforgásának részei, mint a féltve őrzött növényeink, azért valahogyan védekeznünk is kell ellenük. Manapság azonban egyre fontosabb, hogy ezt minél vegyszermentesebben tegyük. Radványi Noémi homeopata összegyűjtötte az idei szezon 5 veszélyes kártevőjét, amelyekre természetes megoldásokat is kínált.

1. Liszteskék vagy molytetű

A liszteskék apró, molylepkére emlékeztető növénytetű, mely a levelek fonákán él, és szívásával elszárítja a növény leveleit, majd elpusztítja azt. Imádják a sárga színt, ezért nagyon jó vegyszermentes megoldás lehet ellenük egy ragacsos, sárga lap kihelyezése, melyre, ha rászállnak, örökre megszabadulhatunk tőlük. A molytetű által veszélyeztetett növényt sulphur (kén) alapanyagú homeopátiás szerből készült oldattal érdemes öntözni, melynek hatására az erősebb és ellenállóbb lesz a kórokozókkal szemben.

2. Burgonyabogár

A krumplit, padlizsánt, valamint a paradicsomot is támadó, eredetileg Mexikóból származó burgonyabogár akár 2 évig is elélhet, ezért érdemes mielőbb megállítani. Az apró rovarok nagyszámú lárva esetén a levéllemezeket is megeszik, sőt a növények főereit és szárait is megrágják. Ha csak enyhe a fertőzöttség, érdemes begyűjteni a bogarakat, a levélfonákra, csoportokban lerakott tojásokat pedig nyomjuk szét! Ha mégsem sikerül idejében elkapni a kártevőt, akkor a petróleum- és kénalapú homeopátiás szerek segíthetnek.

3. Almamoly

Az almamoly leggyakrabban az almát, körtét, kajszibarackot, gesztenyét és a diót károsítja, sokszor teljesen tönkre is teszi a finom termést. Hatásos megelőző védekezés ellene a feromon-csapda kihelyezése, mely az almamoly saját kémiai vegyületével vonzza be a kártevőt. Érdemes továbbá kén alapanyagú homeopátiás szerből készült oldatot is használni, a kezelést pedig havonta-kéthavonta meg lehet ismételni.

4. Burokfúró légy

Az Amerikából származó burokfúró légy szintén a kertészek egyik rémálma. A rovar lárvái a dió termésburka alatt fejlődnek ki, melyet elfeketítenek, pépes állagúvá változtatnak, idővel pedig rátapadnak a dió csonthéjára, ezáltal a termés ehetetlen lesz. A burokfúró légy támadása szintén kénalapú homeopátiás szerekkel való öntözéssel előzhető meg.

5. Hangyák

A hangyák a kertek leggyakoribb vendégei, előszeretettel rágcsálják a virágokat, fiatal hajtásokat, szárakat és gyökereket. Egy kíméletes, és még számunkra is kellemes megoldással azonban egyszerűen kitessékelhetjük őket a kertünkből: ugyanis, ha levendulát ültetünk, annak illata megszünteti a növényeink mellett húzódó, sokszor többsávos hangyasztrádákat. Megelőzésre a kámfor sokszorosan hígított, így szagtalan verzióját, a camphora alapanyagú homeopátiás szert érdemes használni, mellyel azt a területet kell locsolni, ahol nem szeretnénk, hogy a hangyák átvonuljanak.

A szakértő szerint a kártevők elleni természetes védekezés mellett a kert mindennapi ápolását is komplexen érdemes megközelíteni: ne csak a növények mindennapi igényére figyeljünk, hanem az emberi szervezethez hasonlóan azok reakcióit is monitorozzuk. Radványi Noémi szerint például a növények is képesek megfázni, ha hirtelen nagy mennyiségű hideg víz éri őket, sőt a túlzott napfénytől égési sérüléseket és kiszáradást is elszenvedhetnek, melyeken az emberi tüneteket is gyógyító homeopátiás megoldások segíthetnek.

A camphora alapanyagú homeopátis szer adagolása egyszerű. A 30 CH vagy 200 CH potenciából 5 golyót kell nagyjából 2 deciliter vízben feloldani, és ezt 10-30 liter öntözővízhez tenni és jól összekeverni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?