Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre használható a konyhasó a kertben

Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre használható a konyhasó a kertben

agrarszektor.hu
A só elengedhetetlen alapanyag a konyhában, a legtöbben azonban nem tudják, hogy nem csak itt alkalmazhatjuk, nagy hasznát vehetjük ugyanis a kertben is. Összegyűjtöttük a konyhasó 5 legszuperebb felhasználási módját a kertben, és megmutatjuk, hogyan, illetve mikre érdemes felhasználni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A konyhasót nemcsak a konyhában alkalmazhatjuk, de a kertben is nagy hasznát vehetjük. Segítségünkre lehet például bizonyos kártevők távol tartásában, gyomirtónak is tökéletes, de a rozsda eltávolítására is használhatjuk. Most megmutatjuk tehát, hogyan és mikre érdemes felhasználni a konyhasót a kertben - írja a balconygardenweb.com.

1. Elpusztítja a mérges szömörcét

A mérges szömörce egy nagyon veszélyes növény, érintése viszkető kiütéseket és hatalmas hólyagokat okozhat a testen. Érdemes tehát azonnal elpusztítani, amint azonosítottuk, ehhez készítsünk oldatot sóból. Oldjunk fel 1 csésze sót 1 liter forró vízben, majd permetezzük be az eleggyel a mérges szömörcét.

2. Kiirtja a gyomokat

A közönséges só tökéletesen alkalmas a gyomok elpusztítására. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy felforralunk 1 liter vizet, majd feloldunk benne 5 evőkanál ecetet és 2 evőkanál sót, és már kész is a gyomirtó oldatunk. Ezután nincs más dolgunk, mint ráönteni ezt az elegyet a járdák és szegélyek repedéseiben található gazokra. Figyeljünk arra, hogy a gyepben található gyomokra ne alkalmazzuk, mert könnyen árthatunk vele a pázsitnak is.

3. Elriasztja a hangyákat

A hangyák romboló hatásúak lehetnek a kertben, és sok hasznos rovart, köztük földigilisztákat is elpusztíthatnak. Csak szórjon közönséges sót a hangyanyomok közelében lévő területekre, hogy elrettentse őket.

4. Elpusztítja a meztelen csigákat

Szórjuk egy nagy adag sót a pusztító meztelen csigára, és garantáltan elpusztul majd, még mielőtt kárt okozna kertünkben. Ha humánusak akarunk lenni, elegendő, ha a csiga útvonalára szórjuk a sót, és nem az élőlényre, ha átgázol ugyanis rajta, az könnyen felsértheti a testét. 

5. Eltávolítja a rozsdát

A só tökéletesen alkalmazható a rozsda eltávolítására, használhatjuk a kerti szerszámokon, a fém bútorokon, illetve minden vasból készült eszközön. A legtöbb esetben a rozsdát mindig nagyon nehéz eltüntetni, ugyanakkor ha egy kis citromléből, valamint sóból elegyet, pasztát készítünk, és ezt alkalmazzukk a különböző felületeken, sokkal egyszerűbb dolgunk lesz. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?