Filléres trükkök a gyomok ellen: ezekkel garantáltan kipusztul minden gaz

Filléres trükkök a gyomok ellen: ezekkel garantáltan kipusztul minden gaz

agrarszektor.hu
Bármennyire is lelkesen és becsületesen gondozzuk kertünket, sajnos elkerülhetetlen, hogy néha egy-egy gyomnövény ne bukkanjon elő. Ebben az esetben viszont nem kell azonnal a gyomirtó szerekért nyúlni, hiszen egyszerű, természetes, környezetbarát módszerrel is eltávolíthatjuk a gazokat. Összeszedtünk néhány pénztárcabarát praktikát, amivel garantáltan gyorsan és tartósan megszabadulhatunk a nem kívánt gyomoktól.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hacsak néhány gazt észlelünk a növényeink között, akkor a lehető legegyszerűbb mód az eltávolításra az az, ha gyökerestül kitépjük - írja a bhg.com. Azonban, ha egyre több gyom tör utat magának a kertünkben, akkor a kézi eltávolítás mellé érdemes más módszert is bevetni. Ha el szeretnénk kerülni a gyomirtók vagy vegyszerek használatát, akkor próbáljuk ki ezeket a természetes és hatékony módszereket. 

Talajtakarás

Az egyik legjobb védekezési mód a gazok ellen a talajtakarás, hiszen így elfojthatjuk őket. A mulcs tökéletes választás lehet erre a célra, de akár olyan biológiailag lebomló anyagot is válaszhatunk, mint például a karton vagy a (nem színes) újságpapír. A talajtakaró segít a nedvességtartalom megőrzésében is és természetes úton lebomlik. 5-10 centiméteres rétegben fedjük le vele a talajt - használhatunk fenyőkérget vagy szalmát is. Azt viszont tartsuk szem előtt, hogy a fa talajtakarók a lebomláshoz nitrogént vonnak ki a talajból, így a növények elől is "elveszik" a tápanyagokkal együtt. 

Szolarizáció

A szolarizáció során egy műanyag fóliával takarjuk le a talajt, hogy a nap sugarai minél jobban felmelegíthessék azt. A forró talajban számos gyom magja és sok kórokozó is elpusztul majd, ezáltal sokkal biztonságosabbá válik a később ültetett növényeink számára. Célszerű színtelen, átlátszó műanyagot használni, de akkor sincsen probléma, ha csak például fekete ponyvát tudunk szerezni - igaz, hogy ezek nem annyira hatékonyak, mint a teljesen átlátszó társaik.

Égetés

Ez is egy jó módszer lehet a gyomirtásra, nem is kell hozzá más, csak egy kisebb lángszóró és már irthatjuk is a gazokat. Azt azonban nagyon fontos kiemelni, hogy ne használjuk fóliához közel, valamint ne legyen még csak gyenge szél és nyári hőség se! Ha kicsi a sorok közötti távolság, akkor se használjuk, mert könnyen megégethetjük a növényeinket, ugyanakkor, ahol nehéz lenne kihúzni a gazt, ott nagyon hasznos lehet - ilyen például a beton vagy a járda repedése között előbújó gaz.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kézi eltávolítás

A legtöbben talán a hagyományos kézzel való gazolást választják. Ha jól csináljuk, akkor a gyökérrel együtt tudjuk eltávolítani a gyomokat, viszont, ha túl sokszor bolygatjuk meg a földet, akkor a mélyebben levő magok könnyen a felszínre juthatnak - a magok akár több éven át is eltartják magukat a földben.

Ecet

Az ecet annál hatásosabb, minél magasabb százalékban tartalmaz ecetsavat. Minél magasabb az ecetsav-tartalma, annál hatásosabb lesz a gyomokkal szemben. Arra is figyeljünk oda, hogyha 20%-os vagy magasabb ecetsavt artalmú ecetet használunk, akkor ne érintkezzen a bőrrel, húzzunk gumikesztyűt! Vigyázzunk arra is, hogy a növényeinket ne öljük meg vele!

Kukoricadara

A kukoricadara a kukorica őrlésének mellékterméke, és gyomirtóként vagy kártevőként is használhatjuk. Megakadályozza a fű és más magvak, például a pitypang csírázását. Azt azonban fontos tudni, hogy a kukoricadara csak a magvak ellen hatásos, az érett növények ellen nem. Azoknál a gyomnövényeknél a leghatásosabb, amelyeknek legalább 60%-os a fehérjetartalmuk. Az is lényeges, hogy a megfelelő időben, tavasszal alkalmazzuk, mielőtt a gyomok kihajtanak. 

Amit mindig kerüljünk el: a só

Az igaz, hogy a só elpusztítja a növényeket, - beleértve a gazokat is - de hosszú távon mérgezi a talajt is, sőt, vízzel vagy esővízzel a talajvízforrásokba is belekerül. Éppen ezért rossz ötlet bárhol is használni, kerüljük az olyan szereket, amik sót vagy valamilyen mosogatószert tartalmaznak. A só és a szappan is egyaránt veszélyes a környezetre! 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?