Rengeteg kertész csinálja ezt május elsején: te is közéjük tartozol?

Rengeteg kertész csinálja ezt május elsején: te is közéjük tartozol?

agrarszektor.hu
2007 óta május első szombatja a Meztelen Kertészkedés Világnapja. A jeles eseményt az újságíró Mark Storey és barátja, Jacob Gabriel hívták életre, félig-meddig tréfából. A kezdeményezés a naturisták között találta meg első támogatóit, akik szerint az úszás mellett a kertészkedés a másik olyan szabadidős tevékenység, amely könnyedén, külön rákészülés kipróbálható ruhák nélkül. Mások számára az teheti vonzóvá, hogy nem kell hozzá az utcára vonulni és a nyilvánosság előtt megjelenni, az ember nyugodtan kipróbálhatja egy zártabb kertben, a teraszon, a balkonon, vagy akár a lakásban is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Noha a Meztelen Kertészkedés Világnapja már 2005 óta létezik, "végleges formáját" csak 2007-re nyerte el, amikor a korábban szeptember 10-re megálmodott eseményt átrakták május első szombatjára, amikor már - remélhetőleg - jó az idő, a kertben pedig van tennivaló bőven. A tavalyi, 16. világnapról az Agrárszektor is megemlékezett, és összegyűjtött egy csokorra való tanácsot az esetleges érdeklődők számára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Azóta eltelt egy újabb év, és úgy alakult, hogy május elsejére, a munka napjára esett a Meztelen Kertészkedés Világnapja. És bár az Országos Meteorológiai Szolgálat hétvégi előrejelzése szerint záporok, zivatarok és élénk szél várható, azért lesz elég napsütés is országszerte, ha valaki ismét egy szál ádám- vagy évakosztümben vágna neki a kerti munkáknak. Aki így tenne, az ne felejtse el megtenni a szükséges óvintézkedéseket, és csak olyan feladatoknak lásson neki, amik ebben az állapotban is tökéletesen biztonságosak - olvasható a Designer Plants oldalán.

Bár dicséretes ez az elkötelezettség, a cipő viselése azért nem számít csalásnak!

Első és legfontosabb továbbra is a napolaj vagy naptej megfelelő használata! Legalább ugyanilyen jelentőségű az a meglátás, hogy a meztelen kertészkedés során a sapka vagy kalap viselése nem számít csalásnak, hiszen az UV-sugárzás ellen minden védekezésnek helye van. Ugyanígy nem csalás, ha bármiféle lábbelit felveszünk a kinti munkálkodáshoz, ugyanis a hegyes ágdarabok és éles kavicsok könnyen elronthatják ezt a vidám napot. Emellett a nap során nagyon oda kell figyelni a rovarokra, és célszerű minden vízszintes felületet letörölni, mielőtt leülnénk rá. Ha kint érne minket az eső, élvezzük ki, de csak addig, amíg nem válik túl hűvössé! Bár a szabadban lenni jó móka, a hecc kedvéért ne kockáztassunk egy meghűlést. Végezetül, amikor úgy érezzük, kikertészkedtük magunkat a mai napra, mielőtt visszavennénk a megszokott ruháinkat, a nap lezárásaként igyunk egy pohár frissítő italt a magunk természetességében. (Benti- és balkonkertészkedők a kalaptól és a cipőtől eltekinthetnek, de a munkálkodás végén természetesen ők is megjutalmazhatják magukat egy itallal!)

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?