Rengeteg kertész csinálja ezt május elején: te kipróbálnád?

Rengeteg kertész csinálja ezt május elején: te kipróbálnád?

agrarszektor.hu
2007 óta május első szombatja a Meztelen Kertészkedés Világnapja. Noha az eseményt eredetileg félig-meddig tréfából hozta létre az újságíró Mark Storey és a permakultúra iránt elkötelezett barátja, Jacob Gabriel, mostanra meglehetősen népszerű lett a kezdeményezés. Talán nem meglepő, de először a naturisták látták meg a fantáziát az új világnapban, akik rámutattak, hogy az úszás mellett a kertészkedés az a szabadidős tevékenység, amit különösebb rákészülés nélkül bárki kipróbálhat ruha nélkül. És valóban, nem kell hozzá semmi, csak egy adag elszántság és némi tennivaló a kertben. Vagyis csak egy kis elszántság kell hozzá.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár a meztelen kertészkedés első világnapját 2005-ben rendezték meg, az esemény a mostani, "végleges formáját" csak két évvel később, 2007-re nyerte el. Ekkor történt, hogy az ötletgazdák által eredetileg szeptember 10-re megálmodott Meztelen Kertészkedés Világnapját inkább átrakták május első szombatjára, amikor elvileg már van olyan jó az idő, hogy a minimálisnál kevesebb ruházatban is ki lehessen menni a kertbe, tennivaló pedig akad bőven, ahogy arról az Agrárszektor 2021-ben is megemlékezett.

EZ IS ÉRDEKELHET

Noha az Országos Meteorológiai Szolgálat a mai napra záporokat, zivatarokat prognosztizált, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyék kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarveszély miatt, ez azért ne tántorítsa el azokat, akik egy kis izgalommal fűszereznék a kerti munkákat.

A locsolás különösen jó móka lehet

Van azonban néhány szabály, amit egészségünk megóvása érdekében ajánlott betartani. Ezek közül az első és egyben a legfontosabb a napolaj vagy naptej megfelelő használata! Legalább ennyire fontos az a meglátás, hogy a ruhátlan kerti munkálkodás során a sapka vagy kalap viselése nem számít csalásnak, hiszen nincs mese, az UV-sugárzás ellen védekezni kell. A szakértők szerint ugyancsak teljesen "szabályos", ha a kertészkedéshez lábbelit és kesztyűt is viselünk, ugyanis a hegyes ágdarabok és az éles kavicsok könnyen elronthatják a szórakozást. Éppen ezért lehetőleg ne ma ültessük át a kaktuszainkat, és - ha megtehetjük - a rózsáinkat és más szúrós növényeinket se ma hozzuk formába. Emellett a mai nap során az átlagosnál is jobban oda kell figyelni a rovarokra, és célszerű minden vízszintes felületet letörölni, mielőtt leülnénk rá. Ha pedig kint érne minket az eső - amire ma jó esély van -, nyugodtan élvezzük ki, de csak addig, amíg nem válik túl hűvössé! Bár a szabadban lenni jó móka, egy meghűlést azért nem ér meg a dolog. Végül, de nem utolsósorban, amikor úgy érezzük, hogy mára már megcselekedtük, amit megkövetelt a haza, mielőtt visszavennénk a megszokott ruháinkat, a nap lezárásaként igyunk egy pohár frissítő italt a magunk természetességében!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?