Itt a kertészek február végi feladatlistája: ezeket a munkákat most még el lehet végezni

Itt a kertészek február végi feladatlistája: ezeket a munkákat most még el lehet végezni

agrarszektor.hu
Télen a kert pihen, ám ez nem jelenti azt, hogy a kertész tétlenül ülhet ezekben a hónapokban. Bizonyos növények ilyenkor is igénylik a figyelmet, és februárban végén, a tavasz beköszönte előtt is van bőven mit tennie azoknak, akik idén is szép, egészséges kertet szeretnének.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Noha télen lelassul a kert élete, ez nem jelenti azt, hogy a nyugodtan ülhetünk a babérjainkon. Ezekben a hónapokban is vannak olyan tennivalók, amelyeket el kell végezni, és különösen igaz ez februárra, a tavasz előtti utolsó hetekre. Nagy Szilvia, a Praktiker kategória menedzsere összegyűjtötte, melyek azok a legfontosabb feladatok, amelyeket még a melegebb idők beköszönte előtt el kell végezni.

Hogyan védhetjük meg a fagyérzékeny növényeket?

A fagyvédelem főleg rügyképződéskor, rügypattanáskor válik fontossá - ilyenkor még az egyébként tél- vagy fagyálló növényekre is komolyabb figyelmet kell fordítani. A kora tavaszi melegnek is lehetnek káros hatásai a hőingadozás miatt: a nedvkeringés a melegebb nappalokon megindul, így az éjszakai hidegben azonban megfagyhatnak a szövetek. A fagyvédelem legfontosabb eszközei a kimondottan erre a célra kapható lég- és fényáteresztő textíliák, zsákok, amelyekkel be lehet takarni egy-egy növényt. A szakember szerint nagyon fontos, hogy ne használjunk műanyag fóliát erre a célra, mert az nem szellőzik, és egyrészt berothadhat benne a növény, mésrészt pedig napközben túlságosan megnőhet alatta a hőmérséklet. Az érzékeny fák törzsét akár kartonpapírral is körbe lehet tekerni. A talajban áttelelő növények védelmét a talaj átfagyásának mérséklésével kell megoldanunk, aminek egyik legfontosabb eszköze a mulcsozás. Ehhez vastagabb mulcsot, például zúzott kérget vagy súlyosabb lombtakarót kell használni, amiből a cserjék, fák tövébe is teríthetünk bátran.

Jóllehet, ha nagyobb hóval már nem is kell számolnunk, a jégkárok megelőzése továbbra is fontos feladat marad: azt a jégkérget, ami esetleg a fák ágain képződött, óvatosan távolítsuk el

- hívta fel rá a figyelmet Nagy Szilvia.

Tervezés és felkészülés

Bár a konkrét kerti munka ilyenkor még kevesebb, annál több lehet a karbantartási és tervezési feladat. A kerti szerszámok zöme élezésre, javításra szorul, ezeket a munkákat célszerű még februárban elvégezni. Ha valamelyik szerszámunk végérvényesen elhasználódott, tönkrement, akkor most még nyugodtan beszerezhetünk belőle egy új példányt.

A tél a felkészülés ideje is a kertészek számára. Ilyenkor érdemes végig gondolni, hogy mi mindent szeretnénk majd másképp csinálni jövőre, mely ágyásokat, növényeket szeretnénk megtartani, melyeket ültetnénk újra. Készítsünk listát az elvégzendő javításokról, fenntartásokról: nézzük át a kerítést és a kert különböző épített elemeit is. A vetőmagot és műtrágyát érdemes már előre beszerezni. Ha szeretnénk konyhakertet, készítsünk ültetési tervet, hogy minél gazdagabb termést szüretelhessünk - sok zöldséget már februárban is elvethetünk, hogy tavaszra életképes palánták fejlődjenek.

Egy szép kertnek bizony az állatvilág is a része, így gondoljunk tollas barátainkra és folytassuk etetésüket egészen addig, amíg csak szükséges. A tavasz előtti időszak pedig arra is alkalmas, hogy belemerüljünk a szakirodalomba és elolvassunk néhány kertészeti könyvet vagy inspiráló kiadványt

- tette hozzá Nagy Szilvia.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?