Ellepték a csigák a kertet? Ezekkel a trükkökkel könnyedén megszabadulhatsz tőlük

Ellepték a csigák a kertet? Ezekkel a trükkökkel könnyedén megszabadulhatsz tőlük

agrarszektor.hu
Bár a meztelen csigák általánosságban sokkal falánkabbak, a házzal rendelkező társaik is komoly bosszúságot okozhatnak. Hogyan védekezhetünk ellenük? Mit tehetünk, ha túlszaporodnak a kertünkben? Mikre kell odafigyelnünk, ha meg szeretnénk szabadulni tőlük? Ezekre a kérdésekre adunk most választ.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Már a legelején érdemes tisztázni, a csigák közül valamennyi káros, de azért is kedveljük őket, főleg az éticsigákat, mert amennyire kártékonyak, annyira hasznosak is lehetnek. Az éticsigákat, ahogy a nevéből is kihallhatjuk, nem egy nációban kiemelkedő csemegeként fogyasztják, nálunk is gyűjtik, főként exportálják. A csiga viszont meztelenül a legrosszabb - borzasztóan káros, ezért ellenük mindenképpen védekezni kell. Viszont, ha a házas csigák elszaporodnak, akkor sem szabad ölbe tett kézzel ülni - írja a HelloVidék.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Nem mindegy, milyen a csiga 

Minden csigafaj előszeretettel fogyaszt sérült növényi hajtásokat, lankadó leveleket és rothadó gyümölcsöt is, nem csak a friss portékát. Azok a fajok, amelyek nem jelentenek különösebb veszélyt kertünk növényeire, főképp ezekkel a növényi részekkel táplálkoznak, szaporodási potenciáljuk sem nagy, és/vagy nem tesznek meg akkora távolságokat, hogy felkutassák a kedvelt növényeinket, hanem egyszerűen beérik azzal, ami korhad és lankad. A házas csigákat többnyire ezekhez a kevésbé kártékony fajtákhoz sorolják.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az étcsiga

Ezek a csigák sokkal falánkabbak, és a házzal rendelkező étcsiga is okozhat komoly problémákat. Egyébként ez a legismertebb csigafajunk, barnás-krémszínű, hatalmas, akár 5 cm-t is meghaladó házáról ismerjük meg, amit szürkés-fehér testén cipel. Kedveli a meszesebb, köves életteret, télen pedig nyugovóra tér. Leginkább a korhadó növényi maradványok képezik az alaptáplálékukat, de olykor ők is felfalják a zöld részeket is. Azonban, hasznos tulajdonsággal is bírnak, hiszen előszeretettel fogyasztják más csigák tojásait is - ez nem elhanyagolandó pozitívum akkor, amikor egy darab spanyol csupaszcsiga akár 400 tojás is lerak. Könnyen felismerhető, hogy merre is járt a kertünkben, hiszen mozgása nyomán fényes nyálkacsík marad vissza. Kedvence egyébként a büdöske nevű virág, amelyet csonkig képes elfogyasztani.

A mi őshonos éticsingánkat két kártékony faj is kitúrhatja

Hazánkban kétféle kártékony invazív étcsigafaj is terjed: egyrészt főként a nemzetközi kereskedelem révén a növények földlabdáiban terjedtek el, illetve Magyarországon a rendszerváltás éveiben sokan próbálkoztak különböző éticsiga fajok tenyésztésével, nagy üzletnek tűnt őket étkezési célból exportálni. Az üzlet befuccsolt, a vállalkozók pedig a lehető legegyszerűbben szabadultak meg a sok tízezres állománytól: kidobták az élő csigákat a természetbe - az eredmény pedig már magáért beszél. Közülük az első a pettyes vagy cirádás éticsiga: kisebb az őshonos magyar étinél, csak 8-9 centiméter hosszú, a ház legfeljebb 40 milliméter széles és 35 milliméter magas. Háza barna, fekete foltokkal, a nagyobb házú példányok gyakran csak 2 éves kortól érik el az ivarérettséget. A párzási időszak meleg, párás nyári éjjeleken van. Az újonnan kikelt csigák háza, puha és átlátszó, de idővel megsötétedik és több spirált szerez.

A fehérsávos éticsiga szintén nagyon hasonlít az éticsigára, de valamivel nagyobb, a háza szélessége 45-55 mm, magassága 30-60 mm. A csigaház 5-6 kanyarulatból áll, az utolsó kanyarulatok gyorsan tágulnak. Az éticsigától leginkább a ház színe különbözteti meg, a fehéres alapszínen a kanyarulatok hosszában széles sötét vörösesbarna vagy világosbarna csíkok húzódnak. A ház felszíne a növekedési vonalakkal szabálytalanul rovátkolt. Az állat szürkéssárga, szürkésbarna, testét hossz- és keresztirányú mélyedések sora teszi ripacsossá.

Hogyan tudunk védekezni a házas csigák ellen? 

Bár lehet védekezni vegyszerrel is, egyáltalán nem tanácsos, hiszen nem elég, hogy drágák, azokhoz a növényekhez kell juttatnunk, melyeket később mi is el szeretnénk fogyasztani. Ami még ennél is fontosabb talán, hogy hazánkban a sima őshonos éticsiga védett faj - a mérget pedig még kiskedvenceink is megehetik! Az alábbi trükkök azonban egyszerűek, ám annál hatásosabbak, és nem kártékonyak: 

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Begyűjtés kézzel

Este, sötétedés után egy zseblámpával rengeteg kövér példányt össze tudunk szedni, elsősorban a kert nyirkosabb, északi részén, vagy a veteményesben a kedvenc növényeinknél. Aztán jöhet az elköltöztetés: egy zárható vödörbe gyűjtsük őket össze, majd jó messzire vigyük el, és egy árokparton vagy erdőszélen engedjük szabadon a csigákat. 

2. Deszkacsapda

Helyezzünk néhány deszkát a kertbe éjszakára, és tegyünk alájuk néhány karika nyers krumplit, reggelre tele lesz a deszka alja csigákkal. Ezután peidg nincs is más hátra, mint elköltöztetni őket, ahogyan fentebb is írtuk. 

3. Akadálypályák

A veteményt vagy a virágosládákat védhetjük fizikai akadályokkal is, ilyen az apróra zúzott tojáshéj, fűrészpor, kőpor, fahamu, műtrágya vagy a kávézacc, amik a csiga közlekedését nehezíti. Szórjuk a kert szélét körbe valamelyik - előbb említett - természetes anyaggal. Végső esetben minikerítést is telepíthetünk az ágyások köré, ami szúrós, és nem tudnak felmászni rá.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?