Ezeket a hibákat rengetegen elkövetik: íme, a palántakiültetés aranyszabályai

Ezeket a hibákat rengetegen elkövetik: íme, a palántakiültetés aranyszabályai

agrarszektor.hu
A palánták végleges helyre való kiültetése egyszerűnek tűnhet, ám több dologra is érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy szépen, megfelelően növekedhessenek tovább a növényeink. Minden kertészkedőnek meg kell tanulnia, hogy hogyan állapítsa meg, mikor jött el a kiültetés napja. Néhány év alatt kitapasztalható, hogy milyen kondíciók mellett maradnak meg leginkább a növényeink. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amivel el tudjuk majd dönteni, hogy a cserepekben kuksoló növényeket mikor lehet "elköltöztetni" a kertbe.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szabadba kiültetett palánták továbbra is szépen tudnak fejldőni, azonban van néhány olyan szabály, amelyet be kell tartanunk, ha a cserepekből ki szeretnénk ültetni a növényeinket a végleges helyükre. Ugyanis, ha helytelenül végezzük el a kiültetést, akkor bizony hiába neveltünk csodaszép és erős palántákat, a szabadföldben nem fogják sokáig bírni, és a legrosszabb esetben nem lesz belőlük semmi.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Szoktassuk hozzá a növényeinket a kintléthez

A palánták "stresszesek" lesznek, ha a teljes komfortból hirtelen kikerülnek a szabadba, ezzel jelentősen lelassul a fejlődésük, és nehezen állnak talpra. Kiültetés előtt lehetőleg egy hétig szoktassuk őket a szabadsághoz, nappalra vigyük ki őket, este pedig vissza az otthonunkba. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Amire érdemes nagyon odafigyelni 

  • a palántákat ne érje erős nap:az árnyékos, félárnyékos hely az ideális,
  • ne érje erős szél: nyugodtan betehetjük egy-egy dobozba is a palántákat, így még ki-be hordozni is könnyű,
  • legyen fokozatos: először csak 1-2 órára, majd minden nap növeljük az időmennyiséget. Ha azonban hétköznap dolgozunk, és nem kivitelezhető, akkor kezdjük el nyugodtan a kiszoktatást egy péntek délután, körülbelül 1-2 órával, hétvégén pedig növeljük az időmennyiséget 6-7 óráig, így hétfőn már egész nappal kint tudjuk hagyni.

A megfelelő mélység kiválasztása 

Talán a legfontosabb dolog, amire mindenképpen oda kell figyelni az az, hogy amikor kivesszük a palántát a cserépből, ne ütögessük le róla a földet, még akkor sem, ha a gyökerek nagyon körbenőtték a földkockát. A másik lényeges dolog az, hogy milyen mélyre ültetjük a növényeket, erre ugyanis a paradicsom és a tökfélék kivételével szinte minden esetben oda kell figyelnünk. A legrosszabb, amit tehetünk, ha nem ültetjük el teljesen a palátáinkat, és még kilóg a földlabda a földből. Fontos, hogy a gyökerek - amelyeket a cserépben eresztett a növény - teljesen benne legyenek a földben, mert nedvességre van szükségük, amit csak egy bizonyos mélységből tudnak megszerezni. Azonban az se jó, ha a földet felpúposítjuk a szár körül, mert így a víz lefolyik majd a palántáról, és a növény jut elég nedvességhez.

A megfelelő föld fontossága 

Ne ültessük egy szintre a földkockát és a kinti földet, kicsit rakjuk mélyebbre a palántákat, de mindössze annyira, hogy egy kis medence keletkezzen a szár körül. Azért van erre szükség, mert így megmaradhat a víz, és nem kell minden egyes nap locsolnunk a növényeket. Kicsit nyomkodjuk le a földet, tépkedjük le az alsó leveket, hogy szellőzni tudjon a növény, és már készen is vagyunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?