Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre használható a banánhéj a kertben

Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre használható a banánhéj a kertben

agrarszektor.hu
A banánhéj a legtöbb háztartásban a kukában végzi, pedig ahol van kert, ott hasznosan is fel lehet használni ezt a szemétnek hitt maradékot. Igazi csodaszer a növények számára, tele van ugyanis tápanyagokkal, ráadásul a különböző vegyi anyagokkal szemben sokkal pénztárcabarátabb megoldás. Összegyűjtöttük, mennyi mindenre lehet alkalmazni a banánhéjat a kertben, így mostantól biztosan senki sem akar majd megszabadulni tőle.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Habár a banánhéjat a legtöbben kidobják, a kerttulajdonosok hasznosan is alkalmazhatják ezt a szemétnek hitt maradékot, hiszen tökéletes foszfor-, illetve káliumforrás a növények számára. Ráadásul a banánhéj amellett, hogy rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, amelyet a növények hasznosítani tudnak, gyorsan lebomlik, és a vegyszerekkel szemben sokkal olcsóbb is - írja a balconygardenweb.com.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

1. Készíts belőle folyékony műtrágyát, permetszert

A banánhéj rengeteg, a növények számára is hasznos tápanyagot tartalmaz, így tökéletes műtrágya és permetszer alapanyag lehet. Mivel gyorsan lebomlik, a növények hamar hasznosítani tudják a benne lévő vitaminokat, ráadásul a talaj is sokkal egészségesebb lesz tőle. 

2. Ideális komposzttea-alapanyag

Nem mindenki teheti meg, hogy saját komposztot készít, nem kell elkeseredni azonban, hiszen ilyenkor érdemes komposztteát csinálni, amellyel ugyanúgy kijuttathatunk szerves anyagokat a növényeink számára. Dobjunk néhány banánhéjat egy vízzel teli vödörbe, hagyjuk így néhány napig, és máris kész az ásványi anyagokban gazdag banánteánk. Ez az oldat amellett, hogy kitűnő tápanyagforrás, segíti a növények erős növekedését is. 

3. Virágzás serkentő

A banánhéj nagyon sok káliumot tartalmaz, ami elengedhetetlen a növények egészséges virágzásához. A kálium ugyanis megkönnyíti a tápanyagok és víz mozgását a növényi sejtekben, ezáltal védi őket a különböző betegségektől.  

4. Vitamin a talajnak

A banánhéj kedvező tápanyagtartalma miatt kitűnően funckionál talajjavítóként, különösen, amikor az ágyásokat készítjük elő ültetéshez a kertben. Tegyünk néhány banánhéjat az ágyásokba, és ássuk be őket a földbe. Mivel a héj nagyon gyorsan lebomlik, rövid idő alatt olyan fontos anyagokat juttathatunk így ki a növényeink számára, mint vas, kalcium, kálium és foszfor.

5. Tökéletes komposztalapanyag

A banánhéj egyik legjobb felhasználási módja, köszönhetően gyors lebomlásának, ha a komposztba tesszük. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy nem egészben, hanem apróra vágva, vagy áztatva, esetleg hígtrágya formájában adjuk a komposzthoz, így ugyanis nem vonzza majd oda a kártevőket és a vadakat.

6. Segítség az egészséges ágyás elkészítésében

A banánhéj magas tápanyagtartalma miatt tökéletes talajjavító, így az ágyások előkészítésekor érdemes néhány apró héjdarabot beforgatni a földbe. Így nemcsak a talaj lesz garantáltan egészséges, de a hasznos férgek, és a különböző mikrobák jelenléte is biztosított lesz. 

7. Vitamin a paradicsom számára

Ha azt szeretnéd, hogy a paradicsomod bőségesen virágozzon, és rengeteg termést hozzon, adj banánhéjat a talajhoz, ahová a növényt ülteted. Mivel a banánhéj tele van káliummal és kalciummal, a termőföld biztosan egészséges lesz, és elegendő mennyiségű tápanyaggal látja el a paradicsomokat, amelyek így elárasztanak majd terméssel.

8. Tápanyag a palánták számára

Vágjunk fel apró darabokra néhány banánhéjat, és temessük őket a talajba, közvetlenül a kerti ágyás felső rétegébe, vagy a palántázó cserép aljára. A banán kitűnő kálium-, és foszforforrás a növények számára, ezzel az apró trükkel pedig komoly lökést adhatunk a fiatal palántáknak a fejlődéshez. Arra kell csak figyelnünk, hogy a magok, illetve a palánták ne érintkezzenek a banánhéjjal, mert amilyen hasznos, olyan könnyen károsíthatja az apró gyökereket.

9. Segíti a rózsák virágzását

A banánhéj tökéletes kalcium-, foszfát-, magnézium- és kénforrás, amely tápanyagok a rózsák egészséges növekedéséhez elengedhetetlenek. Így nemcsak a növény ideális fejlődése lesz biztosított, de sokkal szebb és színesebb virágokat növeszt majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?