Végzetes hibák a kertben: ezekre a növényekre soha ne tegyél kávézaccot

Végzetes hibák a kertben: ezekre a növényekre soha ne tegyél kávézaccot

agrarszektor.hu
Rengeteg helyen lehet olvasni arról, hogy a kávézacc milyen jót tesz a növényeknek, sokan nem tudják azonban, hogy nem szabad mindenre ész nélkül rászórni. A kávéval ugyanis komoly pusztítást is végezhetünk, ha nem a megfelelő növényeknél használjuk, illetve, ha túl nagy mennyiséget alkalmazunk belőle. A kávézacc savas kémhatása nem minden növény számára ideális, ezért összegyűjtöttük, melyek azok a növények, amelyek meghálálják, és melyek azok, amelyekre soha ne szórjunk kávézaccot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kávézaccal rengeteg hasznos tápanyaghoz juttathatjuk a növényeinket, ráadásul hígított formában még a kávét magát is használhatjuk. Nem mindegy azonban, hogy mennyi kávét juttatunk ki a növény köré, ahogy az sem, hogy mely növényeknél alkalmazzuk ezt a trükköt. Megmutatjuk, hogyan érdemes használni a kávét a növényeken, melyek szeretik, és melyek azok, amelyeknél soha ne használjunk kávét vagy kávézaccot - írja a balconygardenweb.com.

Hogyan használjuk a kávét a növényeken?

A kávézacc nagyon jó hatással van a savas termőközeget kedvelő növényekre, hiszen kiváló nitrogénforrás, emellett segíti a talajban lévő hasznos mikroorganizmusok szaporodását.

  • Ha maradt egy kis lefőzött kávénk, hígítsuk fel 1:1 arányban vízzel, és használjuk a növényeknél. 3-4 hetente locsoljuk meg a szükséges töveket egy-egy csésze hígított kávéval. 
  • A kávézacc szerves anyagként is felhasználható. Keverjünk össze 1 rész kávézaccot 3 rész kerti földdel, és 3-4 havonta egyszer keverjük hozzá a növény talajához.
  • A kávézaccot a komposztba is belekeverhetjük, és 2-3 havonta kijuttathatjuk ezt az elegyet a növényeknek.
  • A fiatal növényeknél és a palántáknál soha ne használjunk kávét, kávézaccot!

Melyik növények szeretik a kávét, kávézaccot?

1. Kerti hortenzia

Késő ősszel keverj kávézaccot a hortenzia talajához. Ismételd meg ezt évente 2-3 alkalommal, és meglátod mekkora élénk színű virágokat hoz majd a növény.

2. Azálea

Ez a savkedvelő növény nagyon szereti a kávét, ezért érdemes 4-6 havonta egy maréknyi kávézaccot keveni az edényébe, hogy serkentsük a virágzását. Jó tudni, hogy ha a talajban magas a nitrogéntartalom, akkor a kávézaccal gátolni fogjuk az azálea virágainak növekedését, ezért érdemes talajvizsgálatot végezni, mielőtt bevetjük a kávé-trükköt.

3. Gyöngyvirág

Adj a gyöngyvirág talajához 2-3 havonta egy marék kávézaccot vagy vízzel hígított kávét. Jelentősen felturbózhatod ugyanis így a növény növekedését. 

4. Kék áfonya

Az áfonya folyamatosan igényli a nitrogént és nagyon szereti a savas talajt. Ez a gyümölcs nagyon szereti a kávét, és ha 4-6 hetente hígított kávéval megöntözzük, biztosan rengeteg bogyót növesztenek majd a bokraink. 

5. Rózsák

A rózsák szeretik a nitrogént és a savas talajt is. Így gyönyörű virágokat növeszthetünk, ha 4-6 hetente egy-egy fél csésze hígított kávéval megöntözünk minden egyes tövet.

6. Karácsonyi kaktusz

Havonta egyszer öntözzük meg hígított kávéval a karácsonyi kaktuszt. Így felgyorsíthatjuk a növekedését, és garantáltan csodaszépen fog majd virágozni a növényünk.

7. Hegyescsúcsú futóka

Időnként öntözzük meg a futókát kávés vízzel. De az is jó megoldás, ha 2 havonta belekeverünk a virágföldbe 2-3 teáskanál kávézaccot.

8. Filodendron

Adjunk 4-6 havonta egy marék kávézaccot a filodendron földjéhez, így garantálva lesz a dús lombozat. Emellett havonta egyszer kávés vízzel is meglocsolhatjuk a növényt.

9. Szobaciklámen

A ciklámen növekedését segíthetjük azzal, ha a virágzási időszakban 2-3 hetente egyszer hígított kávéval meglocsoljuk.

10. Zöldike

Érdemes a zöldike talajához 4-6 hetente hozzáadni egy kis kávés elegyet, ami 1 rész kávéból és 3 rész vízből áll. A kávé segít abban, hogy a növény élénk színű leveleket és sűrű lombozatot növesszen.

Ezekre a növényekre soha ne tegyünk kávézaccot!

Nagyon sok olyan növény van, amely nem bírja a túlzottan savas talajt, és ilyenkor lelassul vagy teljesen megáll a növekedése, végső esetben pedig teljesen elpusztul. Ezeknek a növényeknek soha, semmilyen formában ne adjunk kávét, mert könnyen végzetes lehet számukra. Ilyen például a spárgapáfrány, a mustár, a különböző orchideák, a rozmaring, a paradicsom és a muskátli is. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?