Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Pár évtizede még úgy hittük, hogy a diófának semmi sem árthat. Mára a helyzet gyökeresen megváltozott, az egyik legsérülékenyebb gyümölcsfánk lett. Óriási károkat okoz a nyugati dióburok-fúrólégy pusztítása a kiskertekben és a dióültetvényekben egyaránt, ami miatt vegyszeres védekezés nélkül szinte lehetetlené vált a dió betakarítása az utóbbi években. Ez az árakban is megmutatkozik, a dióbél értéke néhány év leforgása alatt kiugróan megemelkedett. A növényvédelem mellett azonban az sem mindegy, milyen diófát vásárolunk, és az sem, hogy hová ültetjük el a kertbe.
Viszont, ahogy egyre nagyobb a hazai diófa-pusztulás, úgy jön fel amerikai rokona, a pekándió, aminek a termése elképesztően finom, ráadásul a fáját sem károsítja a dióburok-fúrólégy!
Növényvédelme is egyszerű, kifejezett kártevője, kórokozója nincs is, legalább is nem jelent még meg - közölte Kósa Dániel a HelloVidékkel, akit arról kérdeztek, mire figyeljünk, ha saját pekándiófát szeretnénk.
A pekándió ültetése tényleg jó ötlet lehet a hagyományos dió helyett, mert nemcsak, hogy ellenállóbb e kártevővel szemben, de sokan még ízletesebbnek is találják. Azonban fontos megjegyezni, hogy nem önporzó, így legalább két különböző fajtát kell ültetni a megfelelő megtermékenyülés érdekében. Előnyös tulajdonsága még, hogy jól alkalmazkodik a magyarországi klímához, és a tapasztalatok szerint jól tűri a téli fagyokat is. A gyors növekedéshez azonban sok vízre és tápanyagra van szüksége.
- közölte a kertészmérnök, aki szerint, ha szeretnénk változatosságot vinni a kertünkbe és kipróbálni egy új gyümölcsfát, amely ellenállóbb bizonyos kártevőkkel szemben, akkor a pekándió ültetése jó választás lehet.
De mi is az a pekándió?
Az észak-amerikai indiánok kedvelt csemegéje volt évezredeken át. A faj őshazájában a Mexikói-öböltől Kanada déli részéig fordul elő, így érthető, hogy elég különböző adottságokhoz alkalmazkodott, illetve, sok eltérő változata alakult ki. A pekándió a mi diónk rokona. Azonosak a tulajdonságai, viselkedésmódja egyezik a mi diónkéval.
A növény morfológiája azonban merőben más, mint a hazánkban őshonos közönséges dióé. Lombhullató fa, melynek a kifejlett magassága 30 méter is lehet. Oszlopos növekedésű, de terebélyes. Levelei összetett levélzetben állnak, keskenyek, hegyesek, és kétszeresen fogazottak. Az összetett levél teljes hossza függ a levelek számától, de elérheti az 50 centimétert is. Levelek színe vegetáció alatt fényes zöld, őszön aranysárgába vált.
- mesélte a pekándióról Kósa Dániel. Hozzátette, virágai külön neműek, és megtalálhatóak egyazon fán. A két fajta virág eltérő időben nyílik, a megtermékenyült virágokból a termést fürtökben hozza. A fürt 3-11 darab termést tartalmazhat, ami 2-3 centiméter széles, és 4-6 centiméter hosszú. A terméshéj körülbelül 3 milliméter vastag, érés közben felreped. A héj alatt csonthéjba foglalva találjuk a belét, melyet felhasználnak.
Beltartalmi anyagban gazdag, magas tápanyagtartalommal rendelkezik. Színe vörösesbarna. Íze kellemes, olajban gazdag - ezért is kedvelik egyre többen. A feldolgozóiparban leggyakrabban olajat készítenek belőle, de a cukrászat is előszeretettel használja. Kenyerek péksütemények, desszertek összetevői között találkozhatunk vele. Őshazájában pitében használják, amely egy nemzeti desszert.
Hazánkban a klíma megfelelő számára, jól tűri a nagy fagyokat is
Ahogy Kósa Dániel a HelloVidéknek elmondta, hogy talajban inkább a mély rétegű tápdúsakat kedveli, jó vízgazdálkodással. Viszont rendkívül vízigényes növény, mint minden gyümölcs vagy zöldség, öntözés mellett terem a legbőségesebben. Tápanyagigényének kielégítésére szükség van sűrű trágyázásra.
Növényvédelme viszont egyszerű, bár a kifejlett fák kezelése kétség kívül kihívás, a magasság miatt. Kifejezett kártevője, kórokozója nincs, legalább is nem jelent még meg. A megelőző kezeléskor gomba és rovarölővel permetezzünk, s ne feledjük a lombtrágyát sem. Válasszunk olyat, melyben található cink, ugyanis ebből igényel nagyobb mennyiségben.
Gondozása egyszerű, metszést nem igen igényel. Főleg hajtásválogatás, és ritkítást kell alkalmaznunk.
Mikor ideális ültetni?
Az optimális időszak a pekándió ültetéséhez Magyarországon általában a tavaszi hónapok, amikor a talaj már elég meleg ahhoz, hogy a diófák gyökerei megfelelően növekedjenek és fejlődjenek. Fontos, hogy a fák elegendő időt kapjanak a megerősödésre a tél előtt, így a tavaszi ültetés előnyös lehet. A pontos időpont azonban változhat az adott évi időjárási viszonyoktól és a földrajzi helyzettől függően, ezért érdemes figyelemmel kísérni a helyi időjárási előrejelzéseket és a talaj hőmérsékletét is.
Magcsemete vagy oltvány
A magról kelt csemeték az 5.-8. évben, míg az oltványok a 3.-4. évtől kezdenek teremni. A magoncok termésének a méret és íze változó lehet, ezért kiszámíthatóbb gyümölcse lesz az oltványoknak. Hasonlóan a dióhoz, a pekán számára is szükséges porzópár, a megfelelő megtermékenyüléshez, ezért két különböző fajtát kell ültetni. (Szövetkezzünk a szomszéddal!) A megporzást a szél végzi el.
A magbél
Szeptember végén, október elején jellemzően 3-11 db-os fürtökben érik, akkor szedhető, amikor a külső burka elkezd felnyílni. Héja vékony, könnyen törhető. Dióbele ropogós, édes, aranybarna.A pekándió hosszúkás, ovális alakú, a dióbél a vékony héjat jól kitölti, kellemes, édeskés ízű, különleges aromájú. Beltartalmi értéke, vitamin és ásványi-anyag tartalma is hasonló a hagyományos dióéhoz, és sokak szerint ízletesebb is annál.