Így lehet mindig csodaszép fű a kertben: ezek a tippek tényleg beválnak

Így lehet mindig csodaszép fű a kertben: ezek a tippek tényleg beválnak

agrarszektor.hu
Míg a kisebb kerteknél a lejtők gyakran csak dekorációs elemek, a nagyobb kertekben és parkokban szinte mindig találhatóak ilyen részek. A közös bennük az, hogy jelentősen megnehezítik a fűnyírást, és kihívás elé állítják a fűnyírót, valamint annak használóját is. Ahhoz, hogy a lejtős területek nyírása biztonságos és könnyű feladat legyen, fontos a megfelelő fűnyíró kiválasztása.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A lejtős területek nyírása nagy körültekintést és gondosságot igényel. Ahhoz, hogy az ember megfelelően felkészülhessen a lejtős területen végzendő munkára, először mérjük fel a terep meredekségét és egyéb jellemzőit, így a talaj állapotát is. Az optimális fűnyíró kiválasztásához először a lejtésszöget szükséges kiszámolni. Ez egyszerűen megtehető egy lejtésszög-applikáció használatával: ennek során egy deszkát kell a lejtőre tenni, majd ráhelyezni az okostelefont, amelyről egyszerűen leolvasható a lejtő meredekségét.

Biztonság mindenekelőtt

A fűnyíró típusától függően a lejtőn hosszirányban vagy keresztirányban is lehet a füvet nyírni. Az azonban nagyon fontos, hogy az ember feltétlenül kövesse a fűnyíró kezelési útmutatójában leírtakat, és fűnyírás közben használjon megfelelő védőfelszerelést is. Ami viszont minden esetben érvényes: a lejtőt nyugodtan és óvatosan kell nyírni. A lejtős fűnyírás sokszor különleges kihívást jelent, fizikai erőfeszítést igényel, és ezért potenciálisan balesetveszélyt jelenthet. Az, hogy melyik fűnyíró a megfelelő, elsősorban a lejtő típusától és lejtésszögétől függ. A laposabb lejtők szinte minden fűnyíróval nyírhatók. A nagyon meredek lejtőknél viszont gyakran damilos fűnyíró vagy motoros fűkasza használata szükséges.

Menyire használhatók a robotfűnyírók a lejtőkön?

Általánosságban elmondható, hogy a robotfűnyírók ideális megoldást jelentenek a lejtős terep nyírásához. Vannak olyan robotfűnyírók, amelyek könnyedén megbirkóznak a 45%-os lejtőkkel is. Ezek a gépek erős motorral, összkerék meghajtással és nagy kerekekkel rendelkeznek, amelyek jó erőátvitelt és erős tapadást biztosítanak. A fűnyíró telepítése és a határolóvezeték lefektetése ugyanazt az elvet követi, mint a lejtő nélküli területeken. Figyelembe kell venni azonban, hogy sok modellnél a forduláshoz kifutási zóna szükséges, ahol a lejtőnek a maximális meredekségnél lényegesen kisebbnek kell lennie. Lejtős telep nyírásához többlet teljesítmény szükséges, ami ezáltal csökkenti az adott fűnyíró területteljesítményét, ezért úgy kell megválasztani a robotfűnyírót, hogy nagyobb területteljesítményt nyújtson, mint a ténylegesen nyírandó terület.

A hagyományos fűnyírók is beválhatnak

A típustól függően - ami lehet benzines vagy akkumulátoros - a maximálisan megengedett lejtő meredekség általában 15-25 fok között van, ami 27%-46% közötti értéket jelent. Hasznos, ha a fűnyíró automata kerékmeghajtással rendelkezik, amely állandó sebességet biztosít, és megkönnyíti az erőkifejtést a lejtős használat során. A benzines fűnyírók szelepeinek felül kell elhelyezkedniük (OHV, Over Head Valve = alul vezérelt, felül szelepelt), hogy a lejtőn végzett fűnyírás során ne folyjon ki az olaj, és a dugattyúk kenése megfelelő maradjon. Ha valaki négyütemű belsőégésű motoros fűnyírót használ, akkor működés közben gondoskodni kell a megfelelő kenésről. Ha a lejtő meredeksége meghaladja a 10-15 fokot (17,5-27%), a kétütemű motorok előnyben vannak a négyütemű motorokkal szemben. Ugyanakkor mindig ügyelni kell a belsőégésű motorhoz mellékelt használati utasítás betartására.

Tolós fűnyíróval csak hosszirányban szabad füvet nyírni, mert ez csökkentheti a sérülésveszélyt, valamint annak esélyét, hogy a fűnyíró véletlenül elkezdjen lefelé gurulni. Meredekebb lejtő esetén a fűnyírást mindig a lejtő alján kell kezdeni, így fordulásnál a fűnyíró mindig felfelé fordul, ami segít megelőzni azt, hogy a fűnyíró lefelé begyorsuljon. Ha az ember fűgyűjtőt használ, azt gyakrabban kell üríteni, hogy a fűnyíró súlyeloszlása stabil maradjon. Az eszköz biztos tartása érdekében fontos, hogy az ember ne a fűnyíró nyírásvonalát kövesse, hanem kissé lejjebb álljon és hajoljon az emelkedő irányába. A fűgyűjtő nélküli fűnyírás kivételes eset. Ebben az esetben felülről kell kezdeni a fűnyírást, hogy ne csússzon meg az ember lába a friss fűnyesedéken.

Lejtők nyírása felülős fűnyíróval

A felülős fűnyírók ideális megoldást jelentenek 15-20 fokos (27-36%-os) lejtők esetén. Vannak olyan professzionális modellek is, amelyek akár a 25 fokos (46%-os) lejtővel is megbirkóznak. A kormánykerékkel ellátott modellek maximalizálják a hagyományos nulla fordulókörös fűnyírók manőverezhetőségét, ráadásul az első kerekek irányítását is lehetővé teszik. A meghajtás és a kormányzás úgy van összehangolva, hogy biztosítsa mindkét meghajtó kerék pontos sebességét és forgásirányát bármely kormánykerék-helyzetben.

A tolós fűnyírókkal ellentétben a fűnyírótraktorral soha nem a lejtő hosszirányában kell haladni, hanem mindig a lejtő irányát kell követni, felfelé és lefelé, különben fennáll a borulás veszélye, ami súlyos sérüléseket okozhat. Mindig csak a lejtő tetején és alján szabad megfordulni, és ilyenkor lassítani is kell, hogy ezzel tovább csökkenjen a felborulás veszélye. Ezenkívül kerülni kell a hirtelen sebesség- vagy irányváltoztatásokat. A lejtő vagy gát nyírása egyenletes vezetési stílust igényel. A lejtő méretétől függően a fűgyűjtőt is érdemes lehet a szokásosnál gyakrabban kiüríteni, mert ez ideális súlyeloszlást és jobb vezetési tulajdonságokat biztosít.

Meredek lejtő nyírása damilos fűnyíróval vagy motoros fűkaszával

Meredek lejtőn a legjobb damilos fűnyírót vagy motoros fűkaszát használni. A damilos eszköz esetén általában nagyobb a vágási szélesség, így egy nagyobb területet gyorsabban le lehet vágni. Magasabb fű vagy vegyes növényzet, például gyomos, indás terület esetén motoros fűkaszát érdemes használni. A megfelelő munkatechnikával lenyűgöző eredményt lehet elérni lejtős terepen is. Könnyű súlyuk és hordozóhevederük lehetővé teszi, hogy kaszálás közben a felhasználó stabilan álljon a lejtőn.

 

Összességében elmondható, hogy a lejtős területek nyírásához a megfelelő eszköz kiválasztásánál számos tényezőt kell figyelembe venni. A legfontosabbak azonban az alábbi listában foglalhatók össze:

  • Motorteljesítmény
  • Nagy kerekek, kerékmeghajtással
  • Stabilitás: például alacsony súlyponttal és lejtésérzékelővel rendelkező modellek
  • Hajtás típusa: ideális esetben összkerékhajtás
  • Kényelmes kezelhetőség
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?