Ezt sok kerttulajdonos elrontja ősszel, pedig ezen múlhat a gyep sorsa

Ezt sok kerttulajdonos elrontja ősszel, pedig ezen múlhat a gyep sorsa

agrarszektor.hu
Ahogy haladunk az év vége felé, lassan itt az ideje az utolsó fűnyírásnak is. Bár sokan rajta szokták hagyni a levágott füvet a gyepen, ez nem a legjobb megoldás. Különösen nem az ősszel, az év utolsó ilyen munkája alkalmával - olvasható az Infostart oldalán.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Minden ősszel eljön az az időszak, amikor meg kell ejteni az év utolsó fűnyírását. Ennek azonban megvannak a maga trükkjei: először is ilyenkor érdemes a nyári magassághoz képest 1-2 cm-rel alacsonyabbra nyírni, de így sem ajánlatos 4 cm-nél rövidebb vágást végezni. Ennek oka az, hogy „rövid” szálak statikailag jobban ellenállnak a felületi terhelésnek, így jobban viseli az ember lábnyomát, vagy a hótakaró súlyát.

De mikor ajánlatos elvégezni az utolsó fűnyírást? A szakértők szerint az elmúlt 15 év átlagát nézve az utolsó fűnyírás november első harmadánál időszerű. Ezt érdemes úgy ütemezni, hogy a vágást követő napokban már az időjárás ne késztesse újabb növekedésre, de 2-3 napon belül fagy se érje. Amennyiben az ember elsieti az év utolsó fűnyírását, akkor a vágás után kinövő szálak a hó hatására könnyen megtörhetnek, vagy a teljes felület megnövekedése befülledéshez vezethet, ha viszont későn végzi el, akkor a vágási sérülések nehezen gyógyulnak, illetve hajtásvégi visszafagyás sárgás, fátyolos elszíneződésként jelenik meg.

Mi legyen a lenyírt fűvel?

A nyesedéknek a földre kell hullani, tehát érdemes egy gyeplazítással előkészíteni a felületet. A nyesedék nagysága jobb, ha nem haladja meg az 1 cm-es hosszúságot, tehát nem arról van szó, hogy az utolsó fűnyírást gyűjtő kosár nélkül kell végezni, mert az így szétszórt füvek nagyobbak lesznek, így a pázsit tetején landolnak, ami lebomlása során megbetegíti az alatta lévő egészséges füveket, ezáltal foltossá és lyukassá válik tavaszra.

Amennyiben a fűnyírógép nem rendelkezik mulcsozó funkcióval úgy érdemes csinálni, hogy a fűnyírót a szokásos 5 cm-es magasságon használja az ember, majd ezt követően érdemes 1 cm-rel alacsonyabbra állítani a fűnyírót és gyűjtőkosár nélkül végigtolni az előzőre merőleges irányban. Így az 1 cm-nél nem hosszabb nyesedékek valóban eljutnak a földig és a tél folyamán lebomlanak tápanyagot adva a gyepnek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?