Így lesz csodaszép a gyeped ősszel is: ezek a trükkök tényleg működnek

Így lesz csodaszép a gyeped ősszel is: ezek a trükkök tényleg működnek

agrarszektor.hu
Az ősz fontos időszak a gyep ápolásában. Ebben az évszakban ugyanis különböző folyamatok zajlanak a gyepben: amikor a hőmérséklet csökken, a fű növekedése lelassul, a gyep felkészül a nyugalmi fázisra, és fontos tápanyagokat vesz fel a talajból. Az ősz hozadéka viszont az is, hogy a meleg és párás körülmények kedvezhetnek a gombabetegségeknek. Az alábbi lépések segítségével az ember felkészítheti a gyepet a télre, és biztosíthatja azt is, hogy jövő tavasszal egészséges, zöld pázsitja legyen - derült ki a Stanley Black & Decker közleményéből.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Az ősz a legalkalmasabb évszak arra, hogy az ember felkészítse a gyepet a téli, hideg időszakra, és megteremtse az egészséges és szép gyep alapjait a következő szezonra. Íme, néhány hasznos tipp az őszi gyepápoláshoz:

A lehullott levelek eltávolítása

Míg a leveleket a virágágyásokban meghagyhatjaz ember, mert természetes trágyaként és fagyvédelemként funkcionálnak, addig a szakértők azt javasolják, hogy a gyepről azonnal és rendszeresen el kell távolítani ezeket. Más növényekkel ellentétben ugyanis, amelyek télen nem növekednek, a fűfélék tovább nőnek. Ehhez fényre és oxigénre van szükségük. A sűrű lombtakaró csökkenti a fűfélék fényfelvevő képességét, a talajszellőzés hiánya pedig növeli a penész, a gombás fertőzés és más betegségek kockázatát. A gyepet ezért ősszel rendszeresen meg kell tisztítani a levelektől.

Hetente egyszer-kétszer el kell távolítani a leveleket a gyepről, akár levélgereblyével, akár fűgyűjtős fűnyíróval. Ez rendkívül egyszerű megoldás: az ember lenyírja a gyepet a szokásos módon, a fűnyíró a fűnyesedékkel együtt a leveleket is felaprítja és a gyűjtőzsákba gyűjti. A nyesedéket aztán teheti a komposztba, a szerves hulladékgyűjtőbe vagy például a virágágyásba, bokrok alá mulcsként. Ha valakinek nincs fűgyűjtős fűnyírója, akkor a mulcsozás is egy lehetőség kisebb mennyiségű levél esetén: a 3 az 1-ben funkcióval rendelkező fűnyírók egyetlen gépben egyesítik a vágást, a gyűjtést és a mulcsozást.

A fűnyírás

Az őszi fűnyírást addig kell folytatni, amíg nő a fű. ilyenkor a vágási magasság körülbelül 4 cm legyen. Ha a fű túl hosszú, fennáll a veszélye, hogy a fűszálak letörnek és rothadásnak indulnak. De nem szabad túl rövidre se vágni a füvet az utolsó őszi nyíráskor. A 4 centiméteres magasságnál kevésbé lesz érzékeny a fagyra, és nagyobb eséllyel vészeli át a telet.

Ősszel tehát el kell távolítani a fűnyesedéket a gyepről, mivel azok a hidegebb időben lassabban bomlanak le. Ehhez célszerű fűgyűjtős fűnyírót használni.

A gyomok eltávolítása

Nincs mese, el kell távolítani a gyomokat a gyepről, ugyanis ezek tápanyagokat vonnak el a gyeptől, és a következő évben gyorsan terjedni kezdenek. A mélygyökerű gyomnövényeket, például a gyermekláncfüvet a főgyökérrel együtt kell eltávolítani. A gombabetegségek megelőzése érdekében fontos, hogy az ember a fertőzött növényi részekre is gondot fordítson.

Gyepszellőztetés

A gyepszellőztetést szeptember végéig kell elvégezni. Ennek során az ember eltávolítja a mohát, gyomokat és a parlagfüvet, így a gyep több levegőhöz jut és jobban fel tudja venni a tápanyagokat. A gyepszellőztetést időben kell elvégezni, hogy a gyepnek legyen ideje még tél előtt visszanőni, erősödni és regenerálódni. A legjobb időpont erre a szeptember. Célszerű gyeplazítót használni, de vigyázni kell arra, hogy az ember ne vágjon túl mélyre.

A szakértők szerint a gyeplazítás után a gyep kissé megviselt lesz, ezért érdemes ekkor újravetni. Erre a legjobbak a gyorsan csírázó gyepkeverékek, amelyek hamar kitöltik a meglévő hézagokat.

A gyepjavítás

A gyepjavításhoz nem kell mást tenni, mint felülvetni a csupasz foltokat. Minden átlagos használatban lévő gyepen előbb-utóbb lesz néhány kikopott folt. Ennek az oka lehet a forró nyár, ami az alapos öntözés ellenére is kárt okozott a gyepben. A tíz centiméternél nagyobb átmérőjű foltokat időben ki kell javítani, hogy az ember megelőzze a gyomok terjedését. Az ősz jó alkalom erre: a talaj még elég meleg ahhoz, hogy jó csírázási környezetet biztosítson, ugyanakkor a talaj nem szárad ki olyan gyorsan, mint nyáron. A speciális gyepfelújító magkeverékkel gyorsan felül lehet vetni a kisebb-nagyobb foltokat, így a gyep hamar visszanyerheti korábbi, egészséges és szép állapotát.

A hozzáértők úgy tartják, hogy az egyes vetőmagkeverékek a különböző adottságú területeken is jól használhatók: az árnyékos helyre szánt magkeverék törpe perjét tartalmaz, ami árnyéktűrő fűféle. A strapabíró gyepkeverék ideális minden olyan kertbe, ahol a fű rendszeresen erős igénybevételnek van kitéve, míg a gyeplazító keverék a gyeplazítást követő helyreállításra fejlesztették ki, amikor a cél a gyors növekedés, hogy a gyep minél előbb használható legyen. Bármelyik gyepkeveréket válassza is az ember, fontos, hogy olyan minősített vetőmag mellett tegye le a voksát, amely magas értékű összetevőket tartalmaz, amelyek támogatják a gyep természetes regenerálódását és javítják a talaj minőségét.

Gyeptrágyázás

A gyepet speciális őszi, magas káliumtartalmú gyeptrágyával kell megtrágyázni. Ennek oka, hogy a fűnek minden évszakban más és más igénye van. Míg tavasszal a tápanyagoknak az erős növekedést kell támogatniuk, ősszel a széllel és időjárással szembeni ellenállóképesség növelése a fontos. Az évszaknak megfelelő, magas káliumtartalmú őszi műtrágya megerősíti a gyepet, növeli a faggyal és a betegségekkel szembeni ellenállóképességet, és felkészíti a gyepet az őszi és téli fokozott igénybevételre. Az őszi gyeptrágyákat augusztustól legkésőbb november elejéig lehet használni.

Öntözés

Nem szabad elfelejteni, hogy a gyepet ősszel is öntözni kell. A gyepnek ugyanis még ősszel is megfelelő nedvességre van szüksége, különösen a hosszabb, száraz időszak alatt, ezért hetente egyszer vagy kétszer alaposan, a gyökerekig lehatoló vízzel kell megöntözni. Ez azt jelenti, hogy öntözésenként négyzetméterenként körülbelül 15 litert kell kilocsolni, ami elősegíti azt, hogy a fű gyökerei mélyebben nőjenek a talajba.

A fenti lépések segítségével az ember felkészítheti a gyepet a télre, és biztosíthatja azt is, hogy jövő tavasszal egészséges, zöld pázsitja legyen.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?