Így lesz garantáltan csodaszép a gyep a kertedben: mutatjuk, hogyan csináld

Így lesz garantáltan csodaszép a gyep a kertedben: mutatjuk, hogyan csináld

agrarszektor.hu
A jó idő beköszöntével egyre több teendője akad a kerttulajdonosoknak, és a legelsők között szerepel listán a füvesítés, amire a tavasz az egyik legmegfelelőbb időszak. Ilyenkor ideális a talaj hőmérséklete arra, hogy elkezdjük az udvar zöldítését és természetes csapadékot is nagyobb eséllyel kap a csírázó fű. A következőkben az egyik legnagyobb hazai golfpálya zöld felületeiért felelős head greenkeeper ad néhány tanácsot, hogyan legyen a kertünk a legszebb az egész utcában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ha eddig évről évre minden próbálkozásunk kudarcba fulladt, amit a kert füvesítésére tettünk, akkor nincs más hátra, mint követni Ruzsics Norbert, a bükfürdői Greenfield Hotel szakértőjének útmutatását - aki a golfpályák kiváló állapotáért felel - így egész biztos, hogy ezentúl nem lesz zöldebb a szomszéd fűje. A szakember a következőket tanácsolja a füvesítést tervezőknek:

Figyeljünk a felhőkre!

Ha füvesítésre adjuk a fejünket, érdemes figyelemmel kísérni az időjárás-előrejelzést és az aktuális radarképet, hiszen a nagyobb mennyiségű csapadék könnyedén kimoshatja a frissen elvetett fűmagokat a földből. Emellett célszerű szélcsendes napra időzítenünk ezt a teendőnket, hiszen a szélvihar sem tesz jót a magoknak.

Készítsük elő a terepet!

Érdemes vegyszeres gyomirtással kezdeni az előkészületeket. Ezt követően nagyjából egy hetet kell várni, hogy a szer kifejtse hatását, és a gyomnövények elszáradjanak. Természetesen ekkor is tanácsos esőmentes időszakot választani, mert így sokkal hatékonyabb lesz a nemkívánatos növények kipusztítása. Hogy az újonnan elvetett fű erőteljes növekedésnek induljon, egy-két ásónyom mélyen ássuk fel a kiszemelt területet, és távolítsuk el az ott lévő nagyobb köveket és gyökérmaradványokat. Bármilyen típusú földre ajánlatos négyzetméterenként tíz liter gyepföldet kihordani. A fellazítás után két hétig hagyjuk pihenni a termőtalajt. A termőréteg vastagságának legalább 10-15 cm-nek kell lennie, ez az ideális a fű növekedéséhez. Ezután következik a terep elegyengetése, rendezése, ami ugyan kihagyható művelet, de higgyük el, hogy később meg fogjuk köszönni magunknak, hogy nem a hepehupás, buckákkal teli kerten kell átszenvedni a fűnyírót. A Greenfield szakembere azt tanácsolja, hogy a fűmag elvetése előtt egy héttel dolgozzunk bele gyeptrágyát a talajba, majd ezek után a földet tömörítsük vissza egy kerti henger segítségével.

Válasszunk megfelelő fűfajtát!

Fontos, hogy gondosan válasszuk meg, milyen fűfajtát ültetünk el. Ruzsics Norbert arra is felhívta a figyelmet, hogy ha az általunk füvesíteni kívánt rész nagyobb igénybevételnek lesz kitéve, mint például sportolás vagy gyerekek futkározása, esetleg kutya van a háznál, akkor a legjobb, ha úgynevezett „sportgyep” fajtakeveréket vetünk el, ami taposástűrő. Amennyiben a kiszemelt terület inkább dekorációs célt szolgál, akkor a „díszgyep” megjelölésű keverékek között lehet érdemes szétnéznünk. A nagy teherbírású gyepekhez legtöbbször az angolperje nevű fűmagfajtákat tartalmazza nagyobb arányban a keverék, a díszítőelemnek szánt gyep fűmagkeverékében viszont elsősorban a finomlevelű fajok, például a vörös csenkesz fajtái vannak túlsúlyban.

Vessük el a fűmagot!

A fűmagok elvetése előtt gereblyével vagy lombseprűvel fel kell piszkálnunk a talaj felső rétegét, hogy porhanyós legyen. Az így keletkezett a résekbe lehet majd beleszórni a magokat. Bármekkora terület befüvesítéséről legyen szó, a fűmag megfelelő mennyisége mellett az egyenletes eloszlatásra is ügyeljünk. Ebben nagy segítség lehet egy úgynevezett fűmagszóró kocsi. A tökéletes eredmény érdekében nagyjából megegyező mennyiségű homokkal vagy kerti talajjal keverjük el a magokat. Hogy a szél el ne fújja, kerti hengerrel vagy gereblyével óvatosan tömörítsük a talajba a fűmagokat. Ezt követően a legjobb, ha apró lyukú öntözővel gondosan meglocsoljuk a földet. Vigyázzunk arra, hogy sehol ne álljon tócsákban a víz. Egy-két hét elteltével kihajtanak az első fűszálak. Meleg idő, szárazság esetén ajánlott rendszeresen, reggel és este is megöntözni a gyepet, ezzel megakadályozhatjuk annak kiégését. Ha pedig már szépen kinőtt a fű mindenütt, évi 5-6 alkalommal érdemes gyepszellőztetést végezni, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a fűszálak közül kiszedjük a mohát és az elhalt részeket. Erre egy erős, rövid fogú lombseprű tökéletesen megfelel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06