Igazi csodanövény nő a magyar kertekben: sokan nem is tudják, de aranyat ér

Igazi csodanövény nő a magyar kertekben: sokan nem is tudják, de aranyat ér

Nagy Z. Róbert
Városi virágágyi kiültetésekben is gyakran találkozunk a kakastaréjjal, vagy más néven a celosiával. Vannak tollas virágformájú és kakastaréjra emlékeztető „cristata” formájú változatai is, rengeteg féle színárnyalatban. Bár nálunk ez a faj kifejezetten dísznövénynek számít, egyes országokban kedvelt zöldségnövény. Érdemes megkóstolni, mert az első fagyokig folyamatosan találunk a töveken fiatal, konyhai felhasználásra alkalmas hajtásokat.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

A közönséges kakastaréj (Celosia argentea) sok országban dísznövény, de máshol fontos és tápláló zöldség. A leveleket és a fiatal hajtásokat megfőzik, levesek és pörköltek készítéséhez használják fel. A magjából étolajat sajtolható. Konyhakerti felhasználása leginkább az amarantokhoz hasonló, melyek szintén több díszváltozattal is rendelkeznek. Rokonságban is áll velük, akárcsak a nálunk gyomként ismert disznóparéjjal. Bár a celosiát hazánkban is dísznövényként termesztik az Egyesült Államokban, Afrikában elterjedt, mint termesztett zöldség. Leveleit főzhetjük vagy párolhatjuk, és köretként is fogyaszthatjuk. Levelei, fiatal szárai, sőt a fiatal virágkezdemények a főzés során könnyen megpuhulnak. A levelek lágy szerkezetűek és enyhe spenót ízűek. A virágzás alatt szedett idősebb levelek is fogyaszthatók, csak ezek esetenként keserűvé és szálkássá válhatnak. A keserű íz sem jelenti azt, hogy mérgezővé válna, csak ekkor már kevésbé ízletes. Ennek ellenére kis mennyiségben ilyenkor is fogyasztható, sőt a keserű íz hasznos, étvágygerjesztő hatású.

Sok neve ismert

E fajnak nálunk a leggyakoribb neve a kakastaréj, vagy kakaspír, bár ez csak a cristata virágformára illik rá, a tollasra kevésbé. Gyakran hivatkoznak rá latin nevéből eredően celosia-ként, de tollaska, soko, vagy lagosi spenótként is találkozhatunk vele a szakirodalomban, utóbbi neve már étkezési célokra is utal. Nigériában egy nemzeti étel, egy leves is készül ebből a növényből „soko yokoto” néven. Van, ahol a magjait is használják, mint álgabonát. A gabonák egyszikű növények - ez kétszikű - ám táplálkozási szempontból azért álgabona (pszeudocereália), mert keményítő tartalma szintén magas, és hántolva, őrölve a gabonákhoz hasonlóam használhatók fel. Házilag a gabonaszerű felhasználás elég nehezen kivitelezhető, ám zöldségként egyszerűen feldolgozható e növény. Magról vethető, így négy hetes korától már szedhető. Kora őszi vetéssel másodnövényként is termeszthetjük, vagy akár cserépben elvetve akár télen, az ablakpárkányon is tartható.

Táplálkozási célra érdemes rendszeresen szedni, mert a vágások miatt bokrosabb lesz és újabb, több zsenge hajtásokat hoz. A virágok megjelenésekor a levelei keményebbé válnak, ám ha a virágot eltávolítjuk, akkor újra zsenge hajtások jelennek meg rajta. A kertben, dísznek tartott tövek is „lefejezhetők” a virágok eltávolításával, és becserepezve szobában, világos helyen, ablak mellett tartva sokáig lesz használható levelünk róla. Ha kint hagyjuk akkor egynyári növénynek számít, az első fagyok elpusztítják - bár ezek az utóbbi években elég későn jelennek csak meg.

Nem nehéz termeszteni

A celósiák trópusi eredetű növények, tehát fagyérzékenyek nemzetségük mintegy 60 fajt számlál, és ezen felül rengeteg fajtát, kertészeti díszváltozatot. Ezek a lágyszárú növények általában függőlegesen növekednek, de némelyek kúszónövényként viselkedik és a talajon elterülve terjed. A Celosia argentea faj a legismertebb nálunk, ennek virágzata sok apró, egyedi virágból áll, és a virágzat formája egyaránt lehet karéjszerű vagy tollas elrendeződésű. Magvetéses szaporítással is gyorsan fejlődik, ám a leszedett hajtásdugványokról is könnyen meg lehet gyökereztetni. Magról vetett állomány nevelésekor a magok csírázásához a 20-22 fokos hőmérséklet és az állandó páratartalom szükséges. A hazánkban ültetett fajtái 30-40 cm magasra nőnek, de eredeti élőhelyén akár a 2 méteres magasságot is elérheti. Kertben egynyári fagyérzékenysége miatt, ám fagymentes helyen, például szobában tartva évelőként viselkedik.

A celóziák kertben és beltérben is termeszthetők, de bárhol is vannak, minél több fényt biztosítsunk számukra. A tűző napot is elviselik, ám emiatt virágaik kifakulhatnak. 5 fok alatti hőmérsékleten fejlődésük leáll, hőmérsékleti optimumuk 20-24 fok. Víz-, és tápanyagigényes növények, de a gyökerük ne álljon vízben hosszabb ideig, ám talaja ne is száradjon ki teljesen. Nincs sok növényvédelmi probléma vele, esetenként tripszek támadhatják meg. Amennyiben télre beköltöztetnénk a kertből akkor 10 fok feletti hőmérsékleten tartsuk, minél világosabb helyen. A teleltetés után tavasszal akkor ültessük ki, amikor már talajmenti fagyokra sem kell számítani és az éjszakai hőmérséklet is 10 fok felett van. Kiteleltetéskor fokozatosan kell a direkt napfényhez szoktatni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 17. 09:47