OECD figyelmeztetés: közös érdekünk az élelmiszerpiacok szabályozása

agrarszektor.hu
Az egyre emelkedő gabona, és élelmiszerárak nem csak a szegénység elleni küzdelmet, de a gazdasági fejlődést is hátráltatják - figyelmeztetett a main napon az OECD főtitkára, Angel Gurría.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A főtitkár üdvözölte a francia kormány azon döntését, miszerint G20 elnökségük idején kiemelt figyelmet szentelnek majd a terményárak volatilitásának, valamint az élelmiszerbiztonságnak. Hozzátette: az agrárpiac mindig is volatilis volt, azonban ha a kormányok összehangoltan cselekednek, akkor az extrém árkilengések csökkenthetők.

Az OECD szerint a kereskedelemkorlátozó lépéseket jobban, és egységesebben kellene szabályozni, valamint a termelési, felhasználási és készlet adatok estében jóval rövidebb előrejelzési periódusra van szükség, ez ugyanis lehetővé tenné a piaci pánik elkerülését.

A jövőben a kereskedelemnek jóval nagyobb szerepe lesz, hiszen az egyes országok élelmiszerhiánya nemzetközi piacok segítségével könnyen kiküszöbölhető. Éppen ezért különösen fontos lenne a Doha Forduló lezárása, amelyen 2001 óta folynak tárgyalások a nemzetközi kereskedelem előtti akadályok felszámolásáról.

A mezőgazdasági termelés fellendítéséhez szintén nagyobb nemzetközi szerepvállalásra lenne szükség a szervezet szerint. A fejlődő országok mezőgazdaságába történő befektetés ugyanis nem csak az élelmiszertermelés növelése, de az ottani lakosság számára történő munkatemetés miatt is elengedhetetlen. Hosszú távon ugyanis a szegénység leépítése a vásárlóerő növekedésével, így a gazdaság fellendülésével jár.

Az OECD tanulmányában már korábban is figyelmeztetett, hogy a gabona alapú bioüzemanyag gyártás támogatása magasabb élelmiszerárakhoz vezethet, miközben a kibocsátás-csökkentés terén nem hoz akkora eredményeket. Gabona helyett inkább alternatív takarmánynövényeket, cellulózt kellene üzemanyaggyártásra felhasználni.

Az OECD mai figyelmezetését megelőzően az ENSZ Élelmezés- és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) igazgatója is jelezte, hogy világ vélhetően újabb nagy élelmiszer válság küszöbéhez érkezett, és ennek kialakulásában jelentős szerepet játszanak a szubvenciók és a vámok, amelyek torzítják a kínálat és kereslet globális egyensúlyát.

Véleménye szerint átlátható szabályozással kell megakadályozni a spekulációs célú, árfelhajtó hatású árupiaci vásárlásokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06