Áprilistól drágább a kenyér!

agrarszektor.hu
A vártnál ugyan kisebb mértékben, de így is drágul a kenyér. A termelőknek és kereskedőknek kevésbé, a fogyasztóknak viszont annál örvendetesebb hír, hogy a napokban számottevően csökkentek a terményárak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szabadpiacon az étkezési búza kilónkénti ára a csúcsnak számító 80 forintról már 65 forintra csökkent, míg az új termés árát 45 forintra taksálják, de április elsejétől, vagyis péntektől így is 10 forinttal emelkedik a liszt kilónkénti ára, aminek alapján a kenyér fogyasztói ára 309-317 forint lehet - nyilatkozta a Pékszövetség elnöke a Népszabadságnak.

Varga Zoltán azt mondta, hogy a 10 forintos áremelés után a pékek a jelenlegi átlagosan 180 forint helyett 205 forintért szeretnék a fehérkenyér kilóját a kereskedőknek eladni. Korábban Varga Zoltán azt mondta, hogy idén elérheti a kilónkénti 400 forintot is a kenyér ára. Erre akkor kellene számítani, ha a hazai készletek kifogynának, és importálni kellene. Ennek esélye azonban csökkenni látszik, ugyanis a magyar búza itthon már olyan drága, hogy ennyiért külföldre nem lehet eladni.

A Népszabadság azt írja, hogy a drágán vásárolt malmi készletek árpilisig kitartanak, utána dől el, hogy az aratásig milyen áron vásárolnak a malmok. A feldolgozók többsége még a tavalyi aratás után annyi terményt tudott vásárolni, amennyi januárig, februárig kitartott. A főtitkár szerint nem valószínű, hogy jelentős mennyiségű importra lenne szükség, kitart a hazai készlet, az azonban kérdés, hogy ez a búza milyen minőségű. Eddig mintegy 50 ezer tonna étkezési búza behozatalára volt szükség.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?