Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Jelenleg Magyarországon éves szinten 25 ezer tonna csiperkét, 2300 tonna laskát és mintegy 10-20 tonna shiitake gombát termesztenek. Ennek megközelítőleg 40-45%-a kerül külföldre, amivel az európai termelésből csupán 2%-kal részesülünk. Magyarországon a 1,5 kg-os egy főre eső éves gombafogyasztás is jelentősen elmarad a nyugat-európai, évi 3,0 kg/fő fogyasztástól. Az ágazatban rejlő komoly gazdasági potenciált mutatja, hogy számtalan ágazati tanulmány szerint a magyar gombatermelés 5 év alatt legalább a duplájára, 50-70 ezer tonnára.
Az EU gombapiaca 2010-ben meghaladta az 1 millió tonnás mennyiséget, és a zöldségek-gyümölcsök közül a gomba az egyik, amelyet Magyarország export színvonalon tud előállítani. Eközben Magyarországon a 1,5 kg-os egy főre eső éves gombafogyasztás is jelentősen elmarad a nyugat-európai, évi 3,0 kg/fő fogyasztástól. Az ágazatban rejlő komoly gazdasági potenciált mutatja, hogy számtalan ágazati tanulmány és a legfrissebb szakmai állásfoglalások szerint a magyar gombatermelés 5 év alatt legalább a duplájára, 50-70 ezer tonnára bővíthető, miközben az ágazatban foglalkoztatottak száma is 8-10 ezer főre emelkedne, a jelenlegi 3-5 ezerről. A termelési érték így elérheti az évi 35-40 milliárd forintot a jelenlegi 12-13 milliárddal szemben.
A Bio-Fungi, Magyarország legnagyobb gombaipari vállalkozása az Ócsán épült új gombaházával növelte tovább termelőkapacitását. A bővítéssel a cég termelőkapacitása 50%-kal, az alkalmazotti létszám több mint 30 fővel gyarapodott. A Magyarországon egyedülálló, korszerű holland technológiával készült gombaház használatba helyezése ez év tavaszán valósult meg. A beruházás keretében a korábbi 8 gombatermesztő helység mellé 4 új helység épült a gombafarm épületén belül, illetve hűtő-, csomagoló és a szállítmányozást kiszolgáló egységeket alakítottak ki. A magyarországi kertészeti ágazaton belül is jelentős bővítéssel a Bio-Fungi Kft. termelő- és hűtőkapacitása mintegy 50%-kal, míg az alkalmazotti létszám több mint 30 fővel gyarapodott, ami a megnövekedett keresletnek megfelelő mennyiségben teszi lehetővé a szezontól független, folyamatos gombatermesztést és -szedést.
"A gombapiacban rejlő lehetőségek kiaknázásnak kulcsa egyértelműen a belföldi gombafogyasztás növekedése, továbbá a gombaexport bővítése lehet. Az exportpiacon és a kiskereskedelmi láncok által elvárt magas és állandó minőségi követelményeknek azonban csak a modern termesztési technológiát használó cégek tudnak megfelelni. Így a jelenlegi beruházás különös jelentőséggel bír számunkra, cégünk további növekedéséhez, mellyel tovább erősítjük filozófiánkat, hogy magyar munkaerővel magyar árut állítunk elő" - hangsúlyozta Mutsy Árpád, a Bio-Fungi igazgatója.