Ezekkel a növényekkel tarolhatna Magyarország a világpiacon

agrarszektor.hu
A magyarországi mezőgazdasági adottságok, valamint a piaci és agrárpolitikai környezet egyaránt kiváló feltételeket nyújt a hazai olajos magvak termeléséhez. Ugyanakkor az ágazatot nagyban befolyásolja, hogy a magyar termelőknek mennyire sikerül alkalmazkodnia az időjárási szélsőségekhez, illetve milyen mértékben képesek fejleszteni technológiájukat és szaktudásukat - állítják az OTP Agrár szakértői.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A világ szántóterületének kétharmadán gabonát és olajnövényt termesztenek és az Európai Unióban is hasonló az arány - írja közleményében az OTP Bank. Míg az olajos növények közül globálisan a szója a legnagyobb termőterületű, addig az EU-ban, illetve Magyarországon a repce és a napraforgó a meghatározó. Az ágazat stabilitása részint e növények termesztési eredményességének köszönhető, hiszen a napraforgó és a repce ágazati eredménye 2010 után - az évek átlagában - jóval meghaladta a hektáronkénti 100 ezer forintot.

Az EU mezőgazdaságán belül az említett két növényfaj hazai termelése jóval nagyobb arányt képvisel, mint egyébként a magyar mezőgazdaság egésze. A napraforgót tekintve az elmúlt években Magyarország volt a második legnagyobb termesztő az Európai Unióban.

Hazánkban, mivel a környezeti és talajadottságok, valamint a gazdasági tényezők is kedveznek az olajos magvak termesztésének, e növények vetésterülete és átlaghozama is nőtt az elmúlt években. Ugyanakkor - mind a nemzetközi, mind a magyar piacon -, a termésátlagok emelkedésével növekedett a termésingadozás is. Magyarországon a jövedelem-instabilitást okozó hozam-ingadozásokban az időjárási tényezők mellett, főleg a technológiai hiányosságok játszottak szerepet, például az alacsony szintű műtrágya-felhasználás és a kevésbé hatékony növényvédelem, ám ezen tényezők mérsékelhetőek.

Míg a napraforgó viszonylag jól tűri a szárazabb időjárást, addig hazánkban a repce esetében sok esetben szükségessé válhat az öntözés. Emellett a precíziós gazdálkodás térnyeréséhez is elengedhetetlen az öntözésfejlesztés. A mezőgazdasági vízfelhasználásban azonban az elmúlt években sem történt érdemi előrelépés. A jelenlegi hazai öntözési helyzet nemzetközi összevetésben is tarthatatlan.

Bár csaknem két évtizede megfigyelhető, hogy a mezőgazdasági területek egyre nagyobb arányán termesztik a meghatározó növényfajokat (mint a gabonaféléket és az olajnövényeket) a jelenleg tapasztalható munkaerőhiány, valamint az átlagos magyarországi birtokméret csökkenése, még inkább egysíkúvá teheti a növénytermesztés szerkezetét. A kisebb területeken gazdálkodók ugyanis jellemzően nem szereznek be többféle, egyéb kultúrák termesztését is lehetővé tevő speciális gépet, az uniós szabályrendszer keretein belül pedig még inkább egyszerűsítik a vetésszerkezetüket, ami így tovább növelheti a gabonafélék, illetve a napraforgó és a repce termesztésére használt területek arányát.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?