Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Mi a probléma forrása?
Az intenzív növénytermesztésnek köszönhetően a korábbi évtizedekben megnőtt a műtrágyák felhasználása, és a kemikáliák (növényvédő szer, gyomirtó, talajfertőtlenítő, érésgyorsító stb.) használata. A problémát pedig csak tetézi a nem megfelelő agrotechnológia. Ezen tényezők összességeként romlott le talajaink levegő-, hő- és vízgazdálkodása, nehezebb lett a művelhetőségük és fokozatosan elsavanyodtak. Ennek következtében a hasznos talajlakó baktériumok száma nagymértékben lecsökkent.
A talaj savanyodásának köszönhetően jelentősen növekszik a tápanyagok oldékonysága, így csapadékos területeken a talaj tápanyagának egy része kimosódik és a növények nem tudják felvenni. Ez gazdaságilag óriási veszteséget jelent, ugyanis a kijuttatott műtrágyák csak egy része tud hasznosulni.
Savanyodó talajokon fokozódik a toxikus nehézfémek felvétele is. Ez terméscsökkenést eredményez, fokozza a termelés kockázatát, a növények kevésbé lesznek ellenállóak és így megnövekszik a védelmükre fordított költség is. Csökken a termés mennyisége és romlik a minősége.
Mi történik akkor, ha a talajainkat nem kellő gondossággal műveljük, ha nem biztosítjuk a laza szerkezetet, a jó levegőzöttséget?
A megváltozott környezeti feltételek a káros mikroszervezeteknek kedveznek, a hasznos mikroorganizmusok száma jelentősen csökken. Ilyen helyzetben nagyon rövid időn belül számolhatunk a talaj-eredetű betegségek megjelenésével, emellett pedig a lecsökkent hasznos baktériumszám következtében (pl. cellulózbontó, nitrogénkötő baktériumok) nem bomlanak le megfelelő mértékben a gyökér és szármaradványok. Ennek számos kedvezőtlen hatása van:
- könnyebben megtelepednek a gombák
- a visszamaradt szármaradvány áttelelő forrásul szolgál a kórokozóknak és kártevőknek
- a szármaradványban lévő tápanyagot nem tudja hasznosítani a következő kultúrnövény
- nincs puffer hatás (tovább savanyodik a talaj)
- romlik a talaj szerkezete, levegő-, víz- és hő gazdálkodása, humuszképzési folyamata.
Az intenzív növénytermesztés hatása az emberre
A talajok "romlása" - a mezőgazdaságon túl - a fogyasztói társadalomra is fontos hatással van. A talaj mobilis nehézfémeit a növények könnyebben veszik és halmozzák fel a termésükben is, ami folyamatos fogyasztás esetén egészségkárosodást okozhat. Sok, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápelemet, mikroelemet nem tud felvenni a növény és így azok nem jutnak el a táplálékláncba, ilyen két elem például a króm /Cr/ és a szelén /Se/. A króm az emberi szervezetben a cukorháztartás "szabályozója". A szelén többféle rákbetegség megelőzésében játszik szerepet. Egyes szelénvegyületek a rák áttételeződés fékezői, vagy blokkolói. Az utóbbi 40-50 évben a rák- és cukorbetegségek száma rohamosan növekedett.
Tehát a nagyvilágban a klímaváltozás, illetve az az elleni harc mellett, vagy azzal párhuzamosan a talajok állapotának változásával is legalább ennyit kellene foglalkozzunk. Hiszen megfelelő állapotú talajokon tudunk csak megfelelő minőségű és beltartalmú élelmiszert előállítani. Ha nem figyelünk a talajainkra, azok állapotára, akkor elpusztítjuk az élelemforrásunkat, és ezzel saját magunkat is.
A cikk szerzője Vajda Péter, a Phylazonitot forgalmazó Agrova Kft. ügyvezető igazgatója.