Tesztelték a kukoricákat: mit tudnak az egymással versengő hibridek?

agrarszektor.hu
Lezárult a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT), valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) idei kukorica posztregisztrációs fajtakísérlete. A kilenc kísérleti hely átlagtermés-eredményei között jelentős eltérések voltak, amelyek nagyrészt a 2017-es időjárásnak köszönhetők.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tizenegyedik alkalommal szervezte meg 2017-ben a GOSZ és a VSZT a kukorica posztregisztrációs fajtakísérleteket, amelyeket az ország kilenc pontjára terjesztettek ki. A helyszínek között voltak a hagyományosan nagy kukoricatermő vidékek, például Debrecen, Mezőhegyes, Iregszemcse, Kaposvár és Tordas környéke, illetve a dél-alföldi Székkutas. Az idei évben a kísérleti helyek átlagtermés-eredményei közötti nagy eltérések jól mutatják, hogyan hatnak régiónként az időjárási és a termőhelyi körülmények - közölte Polgár Gábor, a terméktanács ügyvezető igazgatója.

Az idén a FAO 300-as, 400-as és 500-as éréscsoportba tartozó hibrideket vizsgálták, amelyeket a vetés előtt közjegyző jelenlétében kódoltak. Az előző évek gyakorlatával szakítva a FAO 500-as éréscsoportba sorolt hibrideket az összes helyszínen elvetették. A kísérletek szakmai felügyeletét a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) biztosította.

A fajtakiválasztás egyik szempontja volt, hogy a 2017-ben újonnan regisztrált, piacon még bizonyítani nem tudó hibrideknek is megteremtsék a versenyesélyt - mondta az ügyvezető igazgató. A fennmaradó fajtaszámot az előző évek GOSZ-VSZT posztregisztrációs kísérleteiben legjobban szereplő hibridekkel töltötték fel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?