Ez is eljött: olyan dolog történik, ami már évek óta nem volt a magyar földeken

Ez is eljött: olyan dolog történik, ami már évek óta nem volt a magyar földeken

agrarszektor.hu
Zajlik az élet a földeken is Magyarországon, elég, ha csak az időjárási körülményekre, a friss vetésekre vagy éppen a nagy port kavaró ukrán gabonára gondolunk. Utóbbi esetében átmeneti importtilalomról döntött a magyar kormány, ami az egész mezőgazdaság és a lakosság számára is fontos lépés volt. Az Agrárszektor most annak járt utána, hogy mi az, ami miatt bizakodóak lehetnek a termelők, valamint annak, hogy milyen hatással lehet az említett tilalom a hazai termelésre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az őszi vetések az elmúlt 5 év átlagához viszonyítva szebbek, mint szoktak lenni. Még sokat fognak kint „aludni” éjszaka, éppen ezért ebből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, de jelenleg nagyon szépek, ennek pedig örülünk

- mondta lapunknak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette, hogy a jó minőségű vetések 60-70% között vannak, ami azt jelenti, hogy bizakodással lehetnek a termelők. Ugyanakkor májusban még nagy szükség volna legalább kétszer megfelelő mennyiségű csapadékra, hogy ázni tudjanak a földek. Mindezen kívül a tavaszi vetések is elindultak, várhatóan kisebb területen lesz vetve a napraforgó és a kukorica is.

Mi a helyzet az ukrán gabonával?

Petőházi Tamás az ukrán gabonával kapcsolatban kifejtette, hogy az ágazat megmaradása függött attól, sikerül-e bevezetni az import korlátozását. Mint tudjuk, sikerült, hiszen a kormány a magyar gazdák és fogyasztók védelme érdekében átmeneti tilalmat rendelt el az Ukrajnából származó fontosabb gabonafélék, valamint azon mezőgazdasági termékek importjára. A tilalom többek között kiterjed a gabonafélékre, repce- és napraforgómagra, a lisztre, étolajra, mézre és egyes húsfélékre és 2023. június 30-ig tart.

Brüsszelben folynak még a tárgyalások, de bízunk benne, hogy ez a tiltás fenn tud maradni addig, amíg nem tudjuk rendezni a sorainkat. Az viszont biztos, hogy a régiónkban, beleértve Szlovákiát, Lengyelországot, Bulgáriát, Romániát és persze Magyarországot is, nincsen szükség az importra.

Miben kell rendezni a sorokat?

A legfontosabb, hogy magát a piaci zavart kell rendezni. Nagyon nagy átmenő készletek vannak itthon, amiket ki kell vezetni a rendszerből. Emellett a toxinos kukorica kérdését is meg kell oldani. A GOSZ elnöke, mint fogalmazott, az ukrán gabonával a tulajdonosának kell kezdenie valamit, a magyaroknak a magyar gabonával, termékekkel kell törődniük.

Az ukrán áruk esetében azt szeretnénk, hogy szigorúan legyenek ellenőrizve és vizsgálva az EU-s lakosok és állatok védelmének érdekében. Az Unión kívül termelt mezőgazdasági termékekre ugyanis nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az Uniós tagállamokban termeltekre, ahol a gazdáknak nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelniük. Ukrajnában például használhatók olyan növényvédő szerek, melyeket hazánkban már több mint 10 éve betiltottak. Ráadásul ott a GMO-s sem tiltott. Az ezekből eredő versenyhátrány pedig nem korrekt egyik EU-s termelővel szemben sem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?