Ezeket a szójákat ajánljuk! - Népszerű és újonc fajták a hazai piacon

agrarszektor.hu
Magyarországon a 0 és 00 éréscsoport az, amelyik mindenütt biztonsággal beérik, az I-es éréscsoportot már inkább a déli országrészben használják. A hosszabb tenyészidő ebben az esetben is valamivel magasabb terméspotenciált jelent. Az alábbiakban a legnépszerűbb és a legújabb fajtákból adunk ízelítőt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magas termőképesség jogos elvárás, de emellett nem szabad elfeledkezni róla, hogy a Magyarországon előállított szója többsége külföldön kerül értékesítésre, ahol a fehérjetartalma is számít. Az is fontos, hogy az adott fajta hazai viszonyok között is jól teljesítsen, átlag feletti betegség-ellenálló képességgel rendelkezzen, emellett megdőlésre se legyen hajlamos - tanácsolja Balogh László, az Euralis termékmenedzsere.

 

A vetőmag-forgalmazó cég fajtái közül az ES Mentor Európában a legnagyobb, Magyarországon éréscsoportjában a legnagyobb területen termesztett, korai (0) fajta. Sikerének titka a kiemelkedő termőképesség (4,9 t/ha) és az évjárati stabilitás. Megdőlésre egyáltalán nem hajlamos, deszikkálást nem igényel. Az átlagosan 73 cm magas növény alsó hüvelyeit 13 cm magasan hozza. Sclerotinia-toleranciája nagyon jó. Az ország minden szójatermesztésre alkalmas területén sikeresen termeszthető.

Az I-es éréscsoportba tartozó Isidor a legnagyobb területen vetett fajta Magyarországon. Érésideje miatt termesztése az ország középső/déli termőhelyein javasolt, ahol üzemi körülmények között rekordtermésre képes. Kiemelkedő évjárati stabilitás és termőképesség (5,2 t/ha) jellemzi. Az átlagosan 88 cm magas állomány megdőlésre nem hajlamos, emellett betegség-ellenállósága is kiemelkedő. Az Euralis 2017-ben bevezetett új fajtája az I. csoportba tartozó ES Pallador. Képességeit jól mutatja, hogy 2014 óta folyamatosan nemcsak éréscsoportjában, hanem valamennyi szójával összevetve is a legmagasabb termést éri el a Nébih regisztrációs kísérleteiben.

EZ IS ÉRDEKELHET
A Lajtamag is szaporít Euralis szójákat, de foglalkozik az RAGT és a Syngenta fajtáival is. Réder Richárd kereskedelmi vezető most az SY Eliot képességeit emeli ki. A hazai viszonyok között ez a 110-120 napos fajta mindenütt biztonsággal és deszikkálás nélkül beérik. Rövidebb tenyészideje ellenére magas a terméspotenciálja: 4-4,5 tonnára képes, amit szilárd száron hordoz. Fehérje- és olajtartalma kiváló. A középérésű csoportból a csak a Lajtamagnál kapható Stearát emeli ki a szakember. Mind terméspotenciálban, mind évjáratstabilitásban kiváló fajta, amelyik 5 tonna feletti termésre is képes. Beltartalmi mutatói szintén kiugróak.


Az RWA Magyarország Kft. olyan kanadai nemesítésű fajtákkal dolgozik, amelyek az ausztriai és hazai szaporítási fokokat követően kerülnek a köztermesztésbe. Ilyen a DH-4173, a Maggy és a Wallace. Előnyük, hogy rendkívül hidegtűrők, 10 fokos talajhőmérsékletnél elvethetők, így érnek be szeptember végén - magyaráz Szemerits Balázs vetőmagtechnikus. Magasak, 80, illetve 100 centisek, az alsó hüvelyeket 13-15 centire hordják a talajtól. Megdőlésre nem hajlamosak, betegségekkel szemben jó ellenálló képességgel rendelkeznek. Nagyjából 135-140 nap alatt válnak betakaríthatóvá, víztartalmukat gyorsan leadják, ezért jellemzően nem igényelnek desszikkálást vagy szárítást. Termésük a tavalyi száraz nyár ellenére üzemi szinten is 3,5-4 tonna volt. Fehérjetartalmuk 33%, olajtartalmuk 21% körül akalkult. A Wallace az előbbieknél kisebb, mintegy 75 centi magasságot ér el, de alsó hüvelyeit ez is magasan, 14 centire a talajtól hordja. Érésideje megegyezik az előbbiekével. Termőképessége üzemi szinten 3-3,5 tonna/ha között alakul.

Közismert fajtának számít a szegedi Gabonakutató által forgalmazott Pannónia Kincse. Nagyot termő, megdőlésre nem hajlamos fajta. Intenzív körülmények között 5 tonnás termésre képes, évjáratstabilitása kiváló, öntözés nélkül is számítani lehet rá. Fehérje- és olajtartalma is magas. A Gabonakutató kínálatában olyan alacsony tripszininhibítor-tartalmú, korai fajták is szerepelnek, amelyek előkezelés nélkül, korlátozás mellett, közvetlenül etethetők (Aires, Bahia). A szegedi fajták a szárazabb, extenzívebb körülmények átlagon felüli tolerálásával emelkednek ki a mezőnyből.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06