Meggypiac: az Érdi bőtermő már megrepedt

agrarszektor.hu
Az ország szinte minden jelentős meggytermelő régiójában számottevő mennyiségű csapadék hullott, illetve gyakori az eső, ami tartós vízborítást eredményez. A gombabetegségek jelenleg még nem okoznak problémát, de az Érdi bőtermő gyümölcshúsa felpuhult, felhígult, ami jelentős részben alkalmatlanná teszi konzerv- és hűtőipari feldolgozásra - áll a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint 
az ÉKASZ (Alma Terméktanács) jelentésében.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az Érdi bőtermő szürete pár napon belül az egész országban befejeződik. E hét végén és a jövő hét elején elkezdődik a Debreceni bőtermő, majd jövő hét közepén, második felében az Újfehértói fürtös, a Kántorjánosi, a Petri és az egyéb későbbi érésű fajták szürete, melyek együttesen a magyar meggytermés kb. 60%-át adják. A különböző fajták és termőtájak között minimális (2-3 nap) a különbség az érésidőkben, így ennek a mennyiségnek 2-3 hét alatt kell levonulnia a piacról. Június 20. körül jelentős mennyiségi torlódások alakulhatnak ki a feldolgozóipari kapacitások szűkössége miatt - figyelmeztet a szakmaközi szervezet.

A hazai, rövid távú kereslet-kínálati viszonyok több bizonytalansággal terheltek:

  • A kínálati oldalt (betakarított, piacra kerülő termésmennyiség) még jelentősen befolyásolhatják az időjárási tényezők a növényvédelmi problémákon (monília, antraknózis) és a gyümölcsrepedésen keresztül.
  • Nagy kérdés a lengyel és német szállítmányok beindulása, melyek eddig érdemben nem jelentettek keresleti szívóhatást, de a későbbi fajták szüretének megkezdésével bekövetkező minőségjavulással az export is meglódulhat. Ez jelentős hatással lesz a szűk időszakra összpontosuló mennyiség piaci levezetésére.

A konzerv- és hűtőipari üzemekbe beszállított tételek esetében jelentős (10-30%-os) minőségi levonások vannak, illetve gyakori, hogy a léiparba kell átirányítani a szállítmányokat. A magas víztartalom azonban nem kedvez a léipari feldolgozásnak sem, mert az alacsony szárazanyag-tartalom növeli a gyártási költségeket. Az árak mindezek miatt csökkentek az elmúlt egy hétben: a nettó 150-160 Ft/kg-os konzerv- és hűtőipari induló ár mintegy 10-15%-ot esett, a léipari meggy ára pedig szinte soha nem látott mélységekben van: 30-50 Ft/kg (nettó árak, a feldolgozóba beszállítva paritáson).

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?