JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
Habár a tavaszi fagyokat megúszta, nem kedvezett eddig az időjárás a magyar meggynek, az aszályos időjárás és a kevés csapadék miatt a gyümölcsméret most sokkal apróbb a szokásosnál - mondta a Világgazdaságnak az idei meggyszezont meghatározó körülményekről Apáti Ferenc, a FruitVeB - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke. Az elmúlt napok esőzései is csak a Dunántúlon segítettek, pedig a hazai meggytermőterület 60-70 százaléka Észak- és Északkelet-Magyarországon, valamint Bács-Kiskunban található, ide viszont alig jutott a csapadékból. A szakember elmondása szerint most az a kérdés, hogy a betakarítás előtt egy-három héttel esett csapadék tesz-e hozzá valamit a gyümölcsmérethez. A FruitVeB szakértői szerint a fán megkötődött gyümölcsök darabszáma alapján akár a 75-78 ezer tonnás meggytermés is meglehetne idén, viszont, ha a gyümölcsméreteken nem segített az eső, akkor rosszabb esetben ismét megrekedhet a 60 ezer tonnás szinten a hazai meggytermés.
Ha alacsony marad idén a termésmennyiség, akkor az is probléma lehet, hogy mennyi lesz a 18 milliméter fölötti átmérőjű, konzerv- és hűtőipari feldolgozásra alkalmas gyümölcs. Az ennél kisebb méretű meggy ugyanis nem kell a feldolgozóknak, maximum a léipar veszi meg. A konzerv- és a hűtőiparnak viszont a 18 vagy még inkább a 20 milliméteresnél nagyobb méret a megfelelő, vagyis az a termelő, akinek nagyméretű termése lesz, nagyon jó árat érhet el a piacon - közölte Apáti Ferenc.
- tájékoztatott a szakember.
Apáti Ferenc beszélt arról is, hogy 2017-ig a 20-24 ezer tonnás exportból 12 ezer tonna Németországba ment, a magyar meggykivitel azóta feleződött, és már a németekhez is csak körülbelül hétezer tonna kerül. A szakember szerint azért vesztettünk el ennyit az exportpiacunkból, mert 2018-2020 között a sok júniusi csapadék miatt minőségi problémák voltak a meggyel, laza volt a húsa, felrepedt, rossz volt a feldolgozhatósága. Kiemelte, ilyenkor az exportőr sem mer szállítani, mert fél, hogy az áru "kifolyik a ládából", mire Németországba ér, és a német konzervgyárak sem nagyon mernek venni. A német piac egyébként a FruitVeB elnöke szerint visszaszerezhető, mert habár próbálkoznak a lengyel meggyel, de semmi nem alkalmasabb konzervipari célra, mint a magyar gyümölcs, ugyanis az az állaga miatt sokkal jobban feldolgozható, mint az alapesetben puhább lengyel.