2024. augusztus 24. szombat Bertalan

Brutális forróság várható a héten: durva perzselés veszélyezteti a gyümölcsöket

agrarszektor.hu
A hét első napjain csökken majd a csapadékhajlam, és többnyire napos, száraz időben lehet haladni a szántóföldi munkákkal. A legmelegebb órákban sokfelé alakul ki légköri aszály, a hét közepén pedig a növények levelét és a gyümölcsöket érintő perzselés veszélye is fennáll. A hét közepétől fokozódik a hőség, szerdától helyenként a 35 fokot is meghaladja majd a maximumhőmérséklet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A múlt hét második felében sokfelé alakultak ki záporok és zivatarok az országban, melyekből a legtöbb helyen csak minimális mennyiségű csapadék hullott, vasárnap azonban a már régóta száraz észak-dunántúli régióban is sokfelé esett. Ugyanakkor a Duna-Tisza közének egyes tájain illetve a Hajdúság és a Nyírség területén vannak tartósan száraz, az aszályjeleit mutató területek. A talaj nedvességtartalmát tekintve továbbra is igen változatos a kép az országban. Az utóbbi időben bő csapadékú dél-alföldi illetve kelet-dunántúli területeken sokfelé a talaj mélyebb rétegeibe is jutott nedvesség, és a meleg, párás időben könnyen szaporodó növénybetegségek ellen küzdenek a gazdák. Ezzel szemben vannak tájak, - bár kevesebb helyen - ahol a szárazság okoz gondokat. A hőmérséklet a legmelegebb órákban a hegyvidéki területek kivételével mindenütt 30 fok fölött alakult - írja a met.hu. 

A kukorica zömében már a viaszérés, a napraforgó pedig az érés kezdete, illetve a citromérés fenológiai fázisában jár. Ez azt jelenti, hogy a szokásosnál átlagosan két héttel előrébb járnak az érési folyamatok. A jelenleg nedves talajú területek vízkészlete már további csapadék hiányában is elegendőnek látszik a jó termés kialakulásához. A szőlők zsendülnek, színeződnek, puhulnak a bogyók, a korai fajtáknál már megkezdődött a szüret. Az almánál és a csonthéjas gyümölcsöknél is felgyorsult az érés, a szárazabb idő itt is kedvez a gombabetegségek elleni védekezésben.

A héten jellemzően napos, száraz, meleg időre van kilátás igen magas UV sugárzással, ami perzseléshez vezethet a növények levelein illetve a gyümölcsökön, valamint a zöldségeken is. Pénteken és szombaton azonban többfelé lehet zivatarokra számítani, de inkább csak a Dunántúlon, az ország nagy része pedig szárazon marad az előttünk álló héten. A száraz, meleg időben fokozottan figyelni kell a tarlótüzek megelőzésére, a hét közepétől ugyanis fokozódik a hőség, a legmelegebb órákban 31, 36 fok közötti értékek várhatók. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. augusztus 23. 16:31