Kegyetlenül lecsap a héten a tél a szántóföldekre

agrarszektor.hu
Az elmúlt héten jellemző borús, csapadékos időjárás még kitart a hét első napjaiban is, és kedd estig jelentős mennyiségű csapadékkal öntözi majd a talajt. Habár az őszi vetéseknek jót tett a bőséges eső, komoly problémát jelenthet majd a gazdáknak, hogy jelentősen visszaesik a hőmérséklet a héten. Az őszi talajmunkák ugyan felgyorsulhatnak az elkövetkező napokban, a hideg és a fagyok miatt az őszi vetések fejlődése azonban újra leállhat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Végre véget ért a hosszan tartó aszályos időszak, és az előző héten megváltozott az időjárás jellege is. Péntek kivételével minden nap hullott valamennyi csapadék az országban, a hét elején pedig havazás is előfordult. Összességében 10 és 30 milliméter közötti mennyiség esett hétfő reggelig, és ennek körülbelül a fele az időszak utolsó 24 órájában. Ebből adódóan a talajok felszíne jellemzően sáros, de a 20 cenitméternél mélyebb rétegekbe inkább csak a Dunántúlon jutott a nedvességből, a keleti országrészben még igen szárazak a mélyebb talajrétegek. A hőmérséklet ugyan jelentősen visszaesett a megelőző időszakhoz képest, és a hét elején reggeli fagyok is sokfelé előfordultak, de a hét második felében ismét melegebb lett a sokévi átlagnál - írja a met.hu. 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

Az őszi vetéseknek igen jót tett a bőséges eső és az enyhe időjárás. A száraz időben vontatottan, hiányosan kelt állományok valamelyest megerősödtek, bár a további enyhe időjárás sokat segítene a fejlődésükön. Jó hír azonban, hogy a szárazság miatt elmaradt őszi talajmunkák is felgyorsulhatnak a hét közepétől.

A most következő héten kedd estig még folytatódik a borult, csapadékos időjárás, az északi országrészben azonban az esőt havazás váltja majd fel. Szerdán felszakadozik a felhőzet, és a hétvégéig többnyire napos, száraz időre van kilátás. Szombaton a változó felhőzetből a Dunántúlon csapadék is előfordulhat, majd vasárnap ismét száraz időre lehet számítani. A héten ugyanakkor a hideg idő lesz a jellemző, télies hőmérsékletekkel. A lehűlés már kedden elkezdődik, ekkor napközben sem emelkedik számottevően a hőmérséklet, szerdán hajnaltól pedig országszerte fagyos reggelekre kell készülni. A hóval borított tájakon a hét második felében akár mínusz 10 fokig is lehűl reggelente az idő, és napközben is csak 0 fok körül alakul majd a hőmérséklet. A talajhőmérséklet is napról napra csökkeni fog, és vasárnapra már országszerte kevéssel fagypont alatt alakul az 5 centiméteren mérhető érték. Habár végre megérkezett a csapadék az országba, a hideg miatt az őszi vetések fejlődése ismét leállhat majd.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. augusztus 23. 16:31