Mostantól lengyel krumplit eszünk - Így csökken a hazai burgonyatermő terület

agrarszektor.hu
Csökken e fontos élelmiszer termőterülete, de a termésátlagai nőnek. Összességében korántsem olyan rossz a helyzet, mint az első számok alapján látszik. Tény azonban, hogy több, korszerű tárolóval jóval tovább tudnánk kiszolgálni a hazai fogyasztókat.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet szerint tavaly 8046 hektárról 192,7 ezer tonna krumplit takarítottunk be - bár a KSH június 1-jén még 13,5 ezer hektárnyi termőterületről tudott. A termésátlag 13,4 és 50 tonna között mozgott, átlagosan kevesebb, mint 22 tonnát értünk el. A KSH hosszú idősoros adatai alapján a burgonya vetésterülete az 1930-as években még 290 ezer hektár felett volt hazánkban, ami a rendszerváltás idejére fokozatosan 44 ezer hektárra csökkent. Ezt egy átmeneti fellendülés után ismét hanyatlás követte. A hozamok viszont enyhén emelkedő tendenciát mutatnak.

Az egy főre jutó burgonya mennyisége - az első hangzásra riasztó adatok tükrében - meglepően keveset változott: 2000-ben 64 kilogramm jutott a magyar termésből egy emberre vetítve, 2016-ban pedig 60 kilogramm. A magyarországi fogyasztás 75-80 százalékát fedezi a hazai termés, emellett az elmúlt években 22-28 ezer tonna volt az import étkezési burgonyából, ami a legnagyobb mennyiségben Franciaországból, Hollandiából és Szlovákiából érkezett.


Tavaly az aszály miatt - ami különösen a burgonyatermelésben élen járó országokat sújtotta - egész Európában gyengébb lett a betakarított krumplimennyiség. Így idén mindenütt kevesebb és drágább ez az alapvető élelmiszer. Magyarországon általában január végéig, február közepéig tart ki a haza burgonyatermés, mostanra a magyar krumpli elfogyott a piacon. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az idei második héten a Budapesti Nagybani Piacon kilogrammonként 140 forint volt a burgonya bruttó termelői átlagára, miközben egy évvel ezelőtt 80 forintot kellett fizetni érte. A kiskereskedelemben a mosott, csomagolt burgonya már 300 forint körüli áron kapható.

Magyarországon csak néhány cég van, amely nagyobb mennyiségben képes ellátni az áruházakat, az egyik a 300 hektáron termelő Solum Zrt. 13 ezer tonnás tárolókapacitása is a legnagyobb itthon. Saját árujukat ők is február környékéig tudják feldolgozni, utána jön az import. Júniustól a korai hazai burgonyát vásárolják fel a déli területekről, júliustól a saját termésből működik a feldolgozójuk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?