Itt a bizonyíték: a klímaváltozás újabb ágazatot dönthet be az agráriumban

agrarszektor.hu
A szélsőséges időjárás miatt 1 milliárd eurós is lehet a kár az olasz agrárium egyik húzóágazatában. Az olívatermesztők szerint olyan súlyos a helyzet, hogy 2019-ben importálnia kell majd Olaszországnak az olívaolajat! Az extremitásokra érzékeny növények problémáit a hazai gazdák is ismerik: ugyanaz a a Xylella fastidiosa nevű baktérium támadja az olívafákat, ami Európa szerte komoly gondot okozhat a szőlőkben, csonthéjasokban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az extrém időjárás miatt kritikus a helyzet az olasz agrárium egyik húzóágazatában: 25 éve nem volt olyan rossz az olívatermés, mint idén; a visszaesés egy év viszonylatában 57 százalékos. A Guardian beszámolója szerint több termelő is utcára vonult Rómában, hogy azonnali segítséget kérjenek a kormánytól - az olívatermelők szakszervezete szerint a kár ugyanis eléri az 1 milliárd eurót. Olyan súlyos ugyanis a helyzet, hogy várhatóan

2019-ben importálnia kell majd Olaszországnak az olívaolajat!

Mint arra Riccardo Valentini, az Euro-Mediterrán Klímaváltozási Központ vezetője a lap cikkében felhívta a figyelmet, a heves esőzések, kora tavaszi fagyok, erős szelek és nyári aszály egyaránt sújtotta a mediterrán vidéket, így nem véletlen, hogy ilyen szélsőségek közepette erőteljesen csökkent a termésátlag. Ráadásul nincs vége a megpróbáltatásoknak, előrejelzések szerint további szélsőértékek várhatóak a térség időjárásában. A szakember megjegyezte:

Hiába alakul minden jól az év jelentős részében, elég két napon fagypont alatti hőmérsékletet mérni tavasszal, vagy 3-4 nyári napon 40 fok felettit, esetleg 10 napon eső nélkül maradni, az már bőven elég ahhoz, hogy komoly gondokat okozzon ágazati szinten.

Az extrém időjárás máshol is komoly károkat okoz a 2018-19-es évben drasztikus visszaesés várható Portugáliában (-20%), Görögországban (-42%) is. Ráadásul az extrém időjárás miatt legyengült fák hosszú távon is kieshetnek a termelésből: a Xylella fastidiosa nevű baktérium ilyenkor ugyanis könnyebben utat talál - ez ugyanaz a baktérium, ami Európában a szőlőket és a csonthéjasokat is fenyegeti.

Az Eurostat adatai szerint egyébként összesen 4,6 millió hektáron foglalkoznak olívatermesztéssel, ebből a legnagyobb részarányt a spanyolok szakítják ki maguknak (esetükben tavaly a politika tett be a piacnak, miután Amerika védővámot vetett ki a termékekre). Az uniós termőterületek háromnegyedét amúgy a spanyolok (55%) és az olaszok (23%) birtokolják, a maradék javán pedig a görögök (15%) és a portugálok (7%) osztoznak. Franciaország, Horvátország, Ciprus és Szlovénia az összes, olívafával beültetett terület 1 százalékát viszik Európában.

A hektáronkénti famennyiség egyébként igen változó az öreg kontinensen: a termőterületek 46 százalékán mindössze 140 fát ültetnek hektáronként, a maradék földek 48 százalékán 140-399 fa jut ugyanekkora területre, és csak a termőterületek 5 százalékánvan 500 tő fölött a hektáronkénti tőszám. További érdekesség, hogy a termőképes fák zöme jellemzően legalább 50 éves, és elvileg - a fent jelzett extremitásokat leszámítva - jól bírják az aszályos időszakokat, és ellenállnak a legtöbb betegségnek, sőt még a tűznek is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?