Jó kukoricatermésre készül a világ, a zárókészletek mégis tovább apadnak

agrarszektor.hu
A 2019/20-as gazdasági évben a legfontosabb kukoricaexportőrök kínálata nőni fog. Brazíliában és Argentínában rekordtermésre készülnek., míg Ukrajnában, Európában és az Egyesült Államokban rekord közelil lehet a mennyiség. Viszont a globális felhasználás ennél is nagyobb mértékben emelkedik, így egymás után a harmadik évben hagyja le a termelést - áll az USDA jelentésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A világ növekvő kukoricafogyasztásának hajtóereje a takarmány célú felhasználás folyamatos bővülése - elsősorban a baromfitartás emelkedő igénye miatt. Nő a kukorica ipari felhasználása is. A  szezon végére a kukorica-zárókészletek így tovább apadnak.

Az USA-ban az exportálható mennyiség most is 58 millió tonna lehet, de egyre erősebb versenytársakkal kell számolnia a kukorica világpiacán.

Brazíliában a tavalyi évhez képest 22 százalékkal nő a kukoricakibocsátás, ezzel elérik a 100 millió tonnás mindenkori rekordot, és korábban nem tapasztalt, 34 millió tonnás mennyiséggel jelenhetnek meg a világpiacon.

A betakarított terület 17,5 millió hektár, az átlagtermés 5,7 tonna hektáronként. Míg a fővetésű kukorica fejlődését hátrányosan befolyásolta a száraz időjárás, addig a másodvetés bőséges csapadékban részesült. A műholdas felvételek alapján a növényzet kondíciója most jobb, mint a tavalyi évben volt, így valószínű, hogy az átlaghozamok is magasabbak lesznek. A másodvetés most a virágzás, illetve szemtelítődés állapotában van, a betakarítás a vetés időpontjától függően június és szeptember között zajlik.

A másik fontos dél-amerikai kukoricatermelő, Argentína is csúcsot dönt idén a maga 32 millió tonnás exportmennyiségével. Eközben Ukrajnában a tavalyihoz mérten kevesesebb, 27 millió tonna lesz a kiszállítható kukorica, de így is fontos ellátója marad az Európai Uniónak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?