Új EU szabályozás élesedik trágyafronton: fontos változások jönnek

agrarszektor.hu
Az EU új szabályokat fogadott el a termésnövelő anyagok uniós piacon történő forgalomba hozatalára vonatkozóan. A Tanács által elfogadott rendelet harmonizálja a foszfátásványokból és a szerves anyagokból vagy másodlagos nyersanyagokból előállított trágyákra vonatkozó előírásokat az unióban, és ezzel új lehetőségeket teremt ezek nagyüzemi előállítására és piaci értékesítésére. A rendelet harmonizált határértékeket állapít meg az ásványi trágyákban fellelhető szennyező anyagok egy része - például a kadmium - tekintetében - írja közleményében az EU Tanácsa.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ezek az új szabályok biztosítani fogják, hogy csak a magas szintű uniós minőségi és biztonsági követelményeknek és szabványoknak megfelelő trágyákat lehessen szabadon értékesíteni unió-szerte - mondta Niculae Bädäläu, román gazdasági miniszter. A foszfáttartalmú uniós termésnövelő anyagokban előforduló szennyező anyagok - például a kadmium - potenciális kockázatot jelenthetnek az emberi, állati és növényi egészségre, a biztonságra és a környezetre, ezért az új szabályok korlátozzák az ilyen szennyező anyagok mennyiségét a termésnövelő anyagokban. Hozzátette:

Az új szabályok ösztönözni fogják az alacsony kadmiumtartalmú foszfátműtrágyák és a szerves trágyák előállítását és felhasználását, valamint biztosítani fogják, hogy a környezetbarátabb mezőgazdasági gyakorlatok mellett elkötelezett mezőgazdasági termelők részére a korábbinál nagyobb választék álljon rendelkezésre termésnövelő anyagokból."

A rendelet értelmében a CE-jelöléssel ellátott uniós termésnövelő anyagoknak meg kell felelniük bizonyos követelményeknek ahhoz, hogy az unió belső piacán szabadon mozoghassanak. Ezek a követelmények többek között a szennyező anyagok legmagasabb megengedett szintjére, az összetevők meghatározott kategóriáinak alkalmazására és a címkézésre vonatkoznak. A CE-jelöléssel nem ellátott trágyák gyártóinak továbbra is lehetőségük lesz termékük forgalomba hozatalára a nemzeti piacon.

Az új rendelet a 2003 óta hatályban lévő korábbi rendeletet váltja fel, és a trágyák minden fajtájára (ásványi és szerves trágyák, talajjavító anyagok, termesztőközegek stb.) kiterjed. A következő lépés, hogy a rendeletet még alá kell írni és ki kell hirdetni az EU Hivatalos Lapjában. A rendelet a kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba.

A rendelet alkalmazását a hatálybalépésétől számított három év elteltével kell megkezdeni.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?