Nem tartott sokáig: visszavonták a tokaji borvidék védelméről szóló rendeletet

Nem tartott sokáig: visszavonták a tokaji borvidék védelméről szóló rendeletet

agrarszektor.hu
Még hatályba sem lépett az a 2019 év végén elfogadott jogszabály, amely alapján szigorú védettség alá esett volna a tokaji borvidék, máris visszavonták. A kormányrendeletben többek között a birtokok használatára, az épületekre, pincékre vonatkozóan írtak elő korlátozó rendelkezéseket, annak érdekében, hogy meg lehessen őrizni a táj egységes történelmi arculatát, január 14.- hatályba lépéssel azonban vissza is vonta a kormány ezt a rendeletet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2019 utolsó napjaiban jelent meg a Magyar Közlönyben a Tokaj-Hegyaljai történelmi borvidék kezeléséről és védelméről szóló kormányrendelet, amelynek pontjai garanciát jelentettek - volna - a térség szőlész-borász hagyományainak megőrzésére - írja az mfor.hu. Így például a birtokok használatára, az épületekre, pincékre vonatkozóan írtak elő korlátozó rendelkezéseket, hogy meg lehessen őrizni a táj egységes történelmi arculatát.

Ezt a rendeletet aztán alig két hét múlva, a keddi Magyar Közlönyben visszavonta a kormány, döntéséhez semmilyen indoklást nem fűzve. Jelen állás szerint tehát nem lép hatályba az az előírás, mely szerint ingatlant a borszőlőkataszterből - leszámítva az eredeti tevékenység fejlesztését szolgáló eseteket - nem lehet kivonni, továbbá az ingatlanon csak borszőlőt és étkezési szőlőt lehet termeszteni. A törléssel partvonalra került a helyben folyó bányászati tevékenységet korlátozó rendelkezés is. Mint ahogy az is, amelyik nem engedélyezte volna az erdőterületek megszünetését mezőgazdasági, illetve beépítésre szánt terület kialakítása érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58