Kiskerti használatra már idén betiltják a glifozátot

Kiskerti használatra már idén betiltják a glifozátot

agrarszektor.hu
A szövetségi agrárminisztérium parlamenti államtitkára a fokozatos glifozátkivonás első lépésének nevezte azt, hogy már 2020-ban bevonhatják a glifozát kiskerti engedélyét, magyarán nem lesz szabadon felhasználható gyomirtó a Glialka és társai.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Uwe Feiler a zöldpárti frakcióból érkező egyik kérdésre válaszolva mondta ki, hogy a glifozát kiskerti engedélyét még ebben az évben visszavonják. A zöldek agrárszekértője, Harald Ebner szerint érthetetlen, hogy lehetett ilyen sokáig szabadfelhasználású kategóriában tartani egy totális gyomirót. Szerinte erre a kiskertekben senkinek nincs szüksége, és a magánszeméylek nem is tudnak bánni vele - írja a topagrar.com.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!
A glifozát a hivatalos értékelés szerint csak szakszerű felhasználás mellett veszélytelen. Nem is engedélyezhették volna a kiskertekbe"

- érvelt a zöldpárti szakember. Hozzátette: ezzel még a forgalmazott mennyiség töredéke kerül csak kivonásra, az igazi nagy felhasználók továbbra is hozzájutnak a gyomirtóhoz. (Megjegyezzük: nem a mezőgazdaság, hanem a vasút a legnagyobb glifozát-felhaszló, mivel a sínek közül így lehet a legegyszerűbben kiirtani a gyomot. A kiskertekben sem a földet, hanem jellemzően a térkőburkolat réseiből előbújó gazt, illetve a kerítések alját szokták permetezni vele, ahol a fűnyíró már nem boldogul - agrárszektor.hu.)

A glifozát 2022 végéig rendelkezik uniós forgalmazási engedéllyel, de azt követően még egy évig felhasználható.

Ennek megfelelően Németország 2023-tól tervezi a glifozát mezőgazdaságból való kivezetését, remélve, hogy ekkorra a gyakorlat már rendelkezni fog megfelelő alternatívával. Mint az ismert, az agráriumban leginkább tarlóápolásra és állományszárításra használják a szert. Tavaly május óta már a glifozát eddigi alternetívája, a dikvát sem alkalmazható. Míg a gyomirtás megoldható kapálással, az állományszárítás nem. A termelők a termés minőségének romlásától tartanak, ami a gombatoxinok révén egészségügyi hatásokkal is járhat a fogyasztókra nézve.

Németország tavaly szeptemberben döntött úgy, a glifozát fokozatos kitiltásával teszik elviselhetőbbé a hatóanyag-kivonást, e folyamat első lépése a kiskerti engedélyek visszavonása, de sor fog kerülni vasúti pályák, a tarlók és az érésgyorsítás ügyére is. Magyarországnak nincs ilyen kivonási stratégiája.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?