Súlyos problémát jelent az illegális árusítás: csúnyán átverhetik a gazdákat a piacokon

Súlyos problémát jelent az illegális árusítás: csúnyán átverhetik a gazdákat a piacokon

agrarszektor.hu
Az ellenőrzési tapasztalatok alapján az elmúlt években egyre súlyosabb problémává vált a fás növények szaporítóanyagainak (elsősorban a gyümölcs- és szőlőoltványoknak) helyi piacokon, vásárokon történő jogszerűtlen árusítása. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a piacok, vásárok szervezői, üzemeltetői számára, hogy árusítóik soraiból hatékonyan szűrhessék ki a tisztességtelen forgalmazókat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tavaly őszi forgalmazási és telepítési szezonban a Nébih és a megyei kormányhivatalok szakemberi közös piacellenőrzéseket folytattak, melyek során többször kellett intézkedniük fás növények szaporítóanyagainak jogszerűtlen árusítása miatt. A jogszabályi előírások figyelmen kívül hagyása mellett számos esetben az alapvető szakmai és etikai kritériumok sem teljesültek. Ezzel az eladók nem csak a vásárlókat, a kiskerttulajdonosokat károsították meg, de közvetve a tisztességes ágazati szereplőket is. Az illegális árusítás jelentős kockázatot is hordoz, hiszen ezeknél az anyagoknál jellemző, hogy a növényegészségügyi biztonság érdekében szükséges szabályokat sem tartják be. 

Jogszabályi előírások

Jelenleg a kiskereskedelmi árusítóhelyekre, lerakati forgalmazásra vonatkozó keretet a következő szakmai jogszabályok adják meg:

  • a gyümölcs szaporítóanyagok előállításáról és forgalmazásáról szóló 14/2017 (III.23.) FM rendelet,
  • a szőlő-szaporítóanyagok előállítására minősítésére és forgalomba hozatalára vonatkozó 87/2006. (XII.28.) FVM rendelet,
  • a növényegészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 7/2001 (I.17.) FVM rendelet. Ez utóbbi bejelentési, regisztrációs kötelezettséget, majd annak alapján a növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatal ellenőrzését írja elő a kiskereskedelmi forgalmazóhelyek részére (9. melléklet, 8.2.6. pont).

Mire érdemes szervezőként figyelni?

A piac- és vásárüzemeltetők, az önkormányzatok is sokat tehetnek annak érdekében, hogy árusítóik közül kiszűrjék a tisztességtelen forgalmazókat. A legfontosabb, hogy az árusítóhelyek kiadásakor meggyőződjenek arról, van-e a kereskedőnek növényegészségügyi regisztrációja. Amennyiben nincs, a tevékenység további érdemi vizsgálat nélkül illegálisnak minősül.

A fenti alapfeltételen túl az alábbiak megléte is szükséges a jogszerű árusításhoz:

  • Számla, melyen tételesen szerepel az eladni kívánt áru fajtatételeinek pontos mennyisége.
  • Származást igazoló okmány: magyar előállítású anyagoknál Nébih származási igazolvány, külföldi előállítású anyagoknál a fajtatételeket és azok kategóriáját is tartalmazó szállítói dokumentum.
  • Egyedi címke a gyümölcsoltványon/csemetén. Ezen kötelezően szerepelnie kell a következőknek: faj, nemesfajta, alanyfajta, a termelő faiskola megnevezése és növényegészségügyi regisztrációs száma, származási ország, kategória (Certifikált, vagy C.A.C.), növényegészségügyi állapot (vírusmentes,-tesztelt, tünetmentes), címke sorszáma. Ezen adatok nem szabadon kitölthetőek, tehát egy gépi címkét kell látniuk.

Amennyiben a fenti dokumentumok hiányoznak, az árusítási tevékenység illegálisnak minősül. Ez a mozgóárusítás esetén különösen jellemző. Ilyen esetben a tisztességes vállalkozók és saját rendezvényük jó híre érdekében se engedélyezzék a kitelepülést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06