Csak semmi pazarlás! Magyar precíziós fejlesztés forradalmasíthatja a növényvédelmet

Csak semmi pazarlás! Magyar precíziós fejlesztés forradalmasíthatja a növényvédelmet

agrarszektor.hu
A permetezés első és legfontosabb lépése a permetlé cseppekre bontása, amit a szórófej végez. Amíg a növényvédőszer-gyártó cégek gigantikus munkát fektetnek abba, hogy új hatóanyagokat, új szereket hozzanak létre, az alkalmazástechnikában a permetlé-cseppképzés az több mint száz éve nem változott. Ezen változtatott most a Paulinus-Agro Kft., amely egy olyan fejlesztéssel rukkolt elő, ami új lendületet adhat a precíziós permetezés elterjedésének.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A precíziós növényvédelem újabb, magyar fejlesztésű mérföldkövéről tartott előadást Törőcsik Pál, a Paulinus-Agro Kft. ügyvezető igazgatója a Portfolio Agrárium 2020 konferencián. A szakember azzal kezdte az előadását, hogy a most általánosan alkalmazott permetezési eljárások nagyon nagy a permetléveszteséggel járnak. A permetlé cseppekre bontása ugyanis több mint egy évszázada hidraulikus cseppképzéssel történik, vagyis a permetlé egy nagyon szűk fúvókán szivattyú segítségével történő átpréselésével. A fúvóka másik részén egy folyadékhártya alakul ki, amiről véletlenszerűen szakadnak le a 5-500 mikron méretben létrejövő cseppek. (A mikront nevezik mikrométernek is, nagyságát tekintve a mikron a milliméter ezredrésze.) A gyakorlatban azonban a képződött permetcseppek közül a 30 mikronnál kisebb átmérőjű cseppek el se érik a növényt. Ezek a cseppek 20-25 Celsius fokon, 60%-os páratartalom mellett a fúvókától 1 méterre már elveszítették a folyadéktartalmuk felét, 1-2 méteren belül pedig teljesen kiszáradnak, a maradék 8-10 mikronos rezídiumok viszont felszállnak a felhőkbe, és akár több kontinenst is utazhatnak. Így mutattak ki már az északi-sarki jégmintákban is DDT-hatóanyagot.

Az igazán nagy veszteség a 300 mikronnál nagyobb cseppeknél van, mert ezek vagy el se jutnak a növényre, vagy a leveleken az erek mentén összefolynak, és megint csak lecsöppennek a földre. A szántóföldi permetezésnél általában 300 liter/hektáros lémennyiséggel tudnak permetezni, és még a legjobb szórófejeknél is 200 liter/hektár permetlére van szükség. Szőlő- és gyümölcsültetvényekben viszont 400-500 liter, vagy még ennél is nagyobb hektáronkénti lémennyiséggel dolgoznak. A kijuttatott lémennyiség több mint 50%-a veszteség.

Aki volt már gyümölcsösben permetezőgép után, az tudja, hogy elmegy a permetezőgép, és utána, mint az esőt, hallani lehet, ahogy hullik le a permetlé a földre. Ez is mind veszteség

- mondta Törőcsik Pál.

Fotó: Portfolio / Stiller Ákos

A probléma megoldása a CDA-technológia (Controlled Droplet Application), vagyis a szabályozott cseppméretű permetezés, más szavakkal a szabályozott méretű cseppképzés. Ennek során a permetlevet mindenféle túlnyomás nélkül juttatjuk fel egy forgó, fogazott tárcsára, amely tárcsát 3-15 ezer/perces fordulattal lehet forgatni. A feljuttatott lémennyiség és a fordulatszám függvényében pedig olyan méretű cseppeket lehet képezni, amilyenekre az adott művelethez épp szükségünk van. A módszer sikeressége abban rejlik, hogy ha egy cseppnek az átmérőjét a duplájára emeljük, a benne foglalt lémennyiség a nyolcszorosára nő. Ha ezt megint megduplázzuk, akkor a hatvannégyszeresére. És ez visszafelé is igaz. Ez a gömbtérfogat-arányszám, ami ebben az esetben 1:8. Ez mutatja meg, hogy hol vész el a nagy lémennyiség a permetezés során, és hogy hogyan lehet a CDA-technológiával 3-10 liter/hektáros lémennyiséggel ugyanolyan hatást elérni, mint a 300 literes hektáronkénti lémennyiséggel a hidraulikus cseppképzés esetén.

A megfelelő cseppméret elérése még nem elég, ugyanis ezt a cseppet addig mindenképpen meg kell védeni a kiszáradástól, amíg az el nem éri a célfelületet. Erre a kihívásra született meg a megoldás a drónvíznek nevezett vegyülettel, amely a felületén utaztatja a permetlevet, nem engedve kiszáradni azt, a célfelületre érve pedig 2,5-3,5-szörösére növeli a permetlé terülési együtthatóját, vagyis megnöveli a biológiai felszívó zónát is. A cég által végzett drónos permetezési kísérletek azt mutatták, hogy ezzel az eljárással a növényvédelem költsége 40%-kal csökkent, ami a négy alapkultúra (búza, kukorica, repce, napraforgó) esetében az évi 40 milliárd forintot is elérheti. A drónos permetezés másik pozitív hozadéka az volt, hogy az időben elvégzett permetezések termésnövekedést is jelentenek, számszerűsítve minden 1%-os termésnövekedés (a fenti négy alapkultúránál) 9,5 milliárd forintnyi plusz hasznot jelent. Ezzel tehát nagyon érdemes foglalkozni a jövőben, mondta Törőcsik Pál, már csak a drónok mezőgazdasági munkálatokba való bevonásának érdekében is. A Paulinus-Agro Kft. ügyvezető igazgatója azonban azt is elárulta, hogy a cégük a drónokon túl a jövőben a szántóföldi gépeket és az ültetvénypermetezőket is ezekkel a CDA-technológiás permetezőkkel szeretné felszerelni.

A Portfolio Agrárium 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?