Koronavírus: komoly gondokkal küzdenek a magyar faiskolák a korlátozások miatt

Koronavírus: komoly gondokkal küzdenek a magyar faiskolák a korlátozások miatt

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a koronavírus okozta nehéz helyzetben támogatni kívánja a Magyarországon jogszerűen működő szőlő- és gyümölcsfaiskolákat. Arra kérik tehát a szőlő- és gyümölcsültetvény telepítésére készülő termelőket, hogy lehetőség szerint hazai csemetéket vásároljanak. Az ágazat megsegítésének szándékán túl emellett szól, hogy a hazai iskolák ellenőrzött körülmények közt előállított, erős, egészséges szaporítóanyagot kínálnak eladásra, amit ráadásul rövidebb szállítási útvonalon, költségkímélőbb módon juttathatnak el a vásárlóiknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az utóbbi években jellemző tendenciává vált, hogy a hazai termelők a szőlő- és gyümölcs-szaporítóanyagot is külföldről szerezték be - írja a Nébih. Mivel napjainkban a világjárvány gátat szab az árucikkek szabad áramlásának, sokszor előfordul, hogy nem érkezik meg a telepítendő anyag a megrendelőhöz. Mindeközben a hazai szőlő- és gyümölcsfaiskolák is értékesítési gondokkal küzdenek a kijárási korlátozások miatt.

A Nébih javasolja az érintett termelőknek, hogy szőlő- és gyümölcsültetvényeik telepítéséhez vásároljanak bizalommal hazai szaporítóanyagot. A hagyományos szortiment mellett szerencsére ma már sok magyarországi faiskola kínálatában megtalálhatóak az új, előnyös tulajdonságot mutató fajtákból nevelt csemeték is, így az árusítók egyre többféle vásárlói igényt tudnak kielégíteni. A Nébih, valamint a növénytermesztési hatáskörben eljáró kormányhivatalok rendszeres ellenőrzései arra is garanciát nyújtanak, hogy a hazai iskolák erős, egészséges, egyöntetű szaporítóanyagot kínálnak. Mindamellett a csemetéket kevésbé megterhelő és kevésbé költséges, rövidebb szállítási útvonal, továbbá az eladóval való közvetlen kapcsolat is a hazai áru mellett szól.

A Nébih a kiskerttulajdonosokat, családi házban élőket is biztatja a gyümölcsfák, szőlőtőkék ültetésére, hiszen bármelyik kisméretű kertben helyet szoríthatnak egy ribiszkebokornak vagy egy tő csemegeszőlőnek. A hatóság felhívja ugyanakkor a lakosság figyelmét, hogy a növényi betegségeket más vírusok okozzák, mint az emberi megbetegedéseket. Amennyiben a szaporítóanyag címkéjén tünetmentes, vírustesztelt vagy vírusmentes megnevezéssel találkoznak, az minden esetben a növényi vírusokra vonatkozik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?