5 millió forintos bírságot is kaphat az a termelő, aki erről a határidőről megfeledkezik

5 millió forintos bírságot is kaphat az a termelő, aki erről a határidőről megfeledkezik

agrarszektor.hu
A szabadgyökerű gyümölcsfaiskolai és a szőlőiskolai ültetési anyagok termelési ciklusa ősszel, a növényállományok kitermelésével zárul. Előbbiek esetében október 10-e, míg a szőlőre vonatkozóan október 20-a a kitermelési határnap. A termelők speciális kiemelő ekék, eszközök segítségével szedik fel az oltványokat, gyökeres dugványokat és magcsemetéket a faiskolai táblákból, majd osztályozás, kötegelés, illetve előkészítés után juttatják el a telepítőkhöz, vásárlókhoz. Tavaszi forgalmazás esetén ezeket vermelőben vagy hűtőtárolóban helyezik el.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szaporítóanyagok előállítását és forgalomba hozatalát szabályozó jogszabályok előírják a megfelelő minőséget biztosító feltételeket, szabályokat s azok ellenőrzési követelményeit - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Köztük megadják azt a legkorábbi időpontot, amikor megkezdhető a szabadgyökerű ültetési anyagok kitermelése: október 10. a gyümölcs, október 20. pedig a szőlőre vonatkozó kitermelési határnap.

A vegetációs idő végén lezajló élettani folyamatoknak igen nagy szerepük van az ültetési anyagok biológiai értékének kialakításában. A növények ekkor készülnek fel a nyugalmi időszakra, ekkor történik meg a fás részek beérése, a szénhidrátok és ásványi tápelemek visszaáramlása az öregedő levelekből, felhalmozódásuk a vesszőkben, rügyekben, gyökerekben. 

Ha a nyugalmi időszak kezdete előtt, túl korán levelezik le és szedik fel a növényeket, akkor azok a megfelelő beérettséget nem tudják elérni, csökkent értékűek lesznek. Telepítésük után kifagyhatnak vagy eredési problémák fordulhatnak elő. Ha meg is erednek, akkor sem számíthatunk olyan erőteljes, szép fejlődésre, mint amit a beéretten kitermelt ültetési anyagoktól elvárhatunk. Erről a gyakorlati tapasztalatokon kívül vizsgálati adatok is rendelkezésre állnak. Szükség van tehát a kitermelési időpont szabályozására, a hazai ökológiai körülmények, tapasztalatok s a biológiai törvényszerűségek mérlegelésével meghatározott, rendeleti határnapok betartására.

Az ún. gyökércsomagolt növények a kitermelés szempontjából a szabadgyökerű kategóriába tartoznak. A termesztő táblából azokat is szabad gyökérrel emelik ki, ezért ebben az esetben ugyanúgy meg kell várni a nyugalmi időszak kezdetét. A gyökerek nedvességtartalmát őrző csomagolás ezután, az áruvá készítés során kerül a növényre. Ezzel szemben a termesztő edényben nevelt, ún. konténeres ültetési anyagok egész évben forgalmazhatók és telepíthetők, esetükben nincs szó kitermelésről, a gyökér-talaj kapcsolat megszakításáról.

A hatósági ellenőrzési tapasztalatok szerint egyes ágazati szereplők szervezési, piaci szempontokat előtérbe helyezve (a kiskereskedelmi értékesítési időszak meghosszabbítása érdekében) a kitermelési határnapokat nem veszik figyelembe. A forgalmazó helyeken túl korán megjelenő ültetési anyagok (az október 10-e előtt árusított gyümölcs, vagy az október 20-a előtt árusított szőlő szabadgyökerű, vagy gyökércsomagolt anyagok) megsértik ezt a szabályozást, hiszen nem tudják garantálni a megfelelő érettséget, biológiai értéket. 

A Nébih felhívja mind a termelők, mind a forgalmazók figyelmét, fordítsanak figyelmet a kitermelés rendeletben előírt kezdő időpontjának betartására, a forgalmazási időszak tervezésekor vegyék azt figyelembe. A szaporítóanyagok minőségellenőrzése során a Nébih és a megyei kormányhivatalok kertészeti szaporítóanyag felügyelői a kitermelési, forgalmazási időre vonatkozó előírások betartására is ügyelnek. Szabálytalanság esetén a forgalmazástól történő eltiltásra és 250 ezertől akár 5 millió forintig terjedő minőségvédelmi bírságra számíthatnak a rendeletet megszegők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?